ΕκδηλώσειςΑρχείο

Δύο συγγραφείς στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Σεβαστίκογλου

Στη Βιβλιοθήκη Ανθός του Φουγάρου την Τετάρτη 14 Ιουνίου (8 μ.μ.) η συγγραφέας Άλκη Ζέη, σύντροφος ζωής του Γιώργου Σεβαστίκογλου, θα βρίσκεται εκεί για την παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Ζηροπούλου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής».

Οι δύο προσκεκλημένες συγγραφείς θα συνομιλήσουν με τον Γιάννη Στάμο, υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης ΑΝΘΟΣ, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψουν αντίτυπα του βιβλίου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με θεατρικό δρώμενο η Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου (Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Γιώργος Σεβαστίκογλου, Αγωνιστής του Θεάτρου και της ζωής».

Από την Τασκένδη ως το Παρίσι κι απ’ το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τον Λυκαβηττό ως τη Μόσχα, η ζωή του σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και θεατρικού δασκάλου Γιώργου Σεβαστίκογλου αποτελεί οδοιπορικό στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ίχνη και τεκμήρια της γεμάτης περιπέτειες διαδρομής του διαπιστώνονται στο κατακερματισμένο λογοτεχνικό του έργο.

Η συγγραφέας ανασυνθέτει τη θεατρική διαδρομή του Σεβαστίκογλου, αξιοποιώντας δημοσιευμένο και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, φωτογραφικά ντοκουμέντα, και πληροφορίες για αδιερεύνητες πτυχές του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου. Αποτυπώνονται, επίσης, αφηγήσεις συνεργατών και φίλων του, πλούσιες σε βιωματικό και ανεκδοτολογικό υλικό που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα μια ολόκληρης εποχής. Ιδιαίτερα πολύτιμες υπήρξαν, βέβαια, οι μαρτυρίες της Άλκης Ζέη, που διατρέχουν όλα τα κεφάλαια του βιβλίου.

Γιώργος Σεβαστίκογλου (1913 – 1991)

Γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθητής του Κάρολου Κουν στο Κολλέγιο Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης, πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη μετάφραση του έργου του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Σουάνεβιτ», που σκηνοθέτησε ο Κουν το 1942. Το 1943 το Θέατρο Τέχνης ανέβασε το έργο του Σεβαστίκογλου «Κωνσταντίνου και Ελένης». Μετά τη λήξη του Εμφυλίου, ο Σεβαστίκογλου αυτοεξορίστηκε στην Τασκένδη. Εκεί, σπούδασε στην Ακαδημία Θεάτρου, έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης και μεταφραστής, ενώ το έργο του «Αγγέλα» παρουσιάστηκε σε πολλές σοβιετικές θεατρικές σκηνές. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1965. Συνεργάστηκε με το θίασο Αλεξανδράκη-Γεωργούλη και ο Κουν ανέβασε το έργο του «Αγγέλα». Την εποχή της δικτατορίας εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του Άλκη Ζέη στο Παρίσι, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Κονσερβατουάρ, ίδρυσε το θίασο Πράξις και συνεργάστηκε με νέους ηθοποιούς. Μετά την πτώση της δικτατορίας, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου και πέθανε το 1991.

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Essex της Μ. Βρετανίας (ΜΑ) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ υπήρξε επίσης υπότροφος του Προγράμματος Erasmus στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris III, Sorbonne Nouvelle. Εκπόνησε το διδακτορικό της με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., απ’ όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ το 2007.

Έχει διδάξει θεατρολογικά στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ως Καθηγήτρια Δραματολογίας, ενώ από το 2014 είναι μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.