Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard μας προσκαλεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου (20:00) σε διάλεξη της Τόνιας Κιουσοπούλου, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Θέμα της διάλεξης η οποία θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο, θα είναι «Το Βυζάντιο κατά τον 15ο αιώνα». Η ομιλία διεξάγετα στα πλαίσια του event series 2017 με γενικότερο θέμα «Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική πολιτισμός».
Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Κατά τον 15ο αιώνα και λίγο πρίν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το Βυζάντιο έτεινε να μεταμορφωθεί σε μια πόλη-κράτος. Οι εσωτερικές συγκρούσεις που παρατηρούνται, με μείζονα τη σύγκρουση των ενωτικών με τους ανθενωτικούς, αναδεικνύουν τις ποικίλες αντιλήψεις που διαμορφώνονται αυτήν την εποχή για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και αντανακλούν τα σχέδια των διαφόρων κοινωνικών ομάδων για το παρόν και το μέλλον του εδαφικά περιορισμένου Βυζαντίου.
Βιογραφικό σημείωμα της Τόνιας Κιουσοπούλου
Η Τόνια Κιουσοπούλου είναι καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne. Οι μελέτες της αφορούν την κοινωνική ιστορία και την ιστοριογραφία του Βυζαντίου. Ανάμεσα στα άλλα έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
α) Ο θεσμός της οικογένειας στην Ήπειρο τον 13ο αιώνα, Αθήνα, εκδ. Α. Σάκκουλας, 1990, β) Χρόνος και ηλικίες στη βυζαντινή κοινωνία. Η κλίμακα των ηλικιών από τα αγιολογικά κείμενα της μέσης εποχής, Αθήνα, εκδ. Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας-Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών/Ε.Ι.Ε., 1997, γ) Βασιλεύς ή Οικονόμος. Πολιτική Εξουσία και Ιδεολογία πριν την Άλωση, Αθήνα, εκδ. Πόλις, 2007 (αγγλ. μετάφραση: Emperor or Manager. Power and political ideology in Byzantium before 1453, transl. Paul Magdalino, εκδ. La pomme d’or, Geneva 2011), δ) Αόρατες βυζαντινές πόλεις στον ελλαδικό χώρο (13ος-15ος αιώνας), Aθήνα, εκδ. Πόλις, 2013. Έχει επίσης επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: α) 1453: H άλωση της Kωνσταντινούπολης και η μετάβαση από τους μεσαιωνικούς στους νεώτερους χρόνους, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Hράκλειο 2005,
β) Οι βυζαντινές πόλεις, Προοπτικές της έρευνας και νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις (8ος-15ος αιώνας), Εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής, Ρέθυμνο 2012. Άρθρα έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.