ΕυρώπηΑρχείο

Μιλάτε ελεύθερα χωρίς roaming στην Ευρώπη

Από σήμερα 15 Ιουνίου, οι χρεώσεις περιαγωγής καταργήθηκαν. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να τηλεφωνούν και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο εξωτερικό, έχοντας την ίδια χρέωση με αυτή στην χώρα τους.

Πλέον μπορείτε να τηλεφωνείτε, να στέλνετε μηνύματα και να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε όποια χώρα της ΕΕ και αν βρίσκεστε, χωρίς να χρεώνεστε επιπλέον.

 

Παρακολουθήστε στο βίντεο την Βίβιαν Ρέντιγκ, πρώην Επίτροπο και νυν ευρωβουλευτή, η οποία πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε τον αγώνα για την κατάργηση της περιαγωγής. Στο βίντεο που ετοιμάσαμε η πρώην Επίτροπος και νυν ευρωβουλευτής Βίβιαν Ρέντινγκ, μας μιλάει για τον αγώνα που η ίδια ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια για την κατάργηση της περιαγωγής.

 

 

Οι χρεώσεις βασίζονται στη δίκαιη χρήση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσόρισε την ιδέα και πάλεψε για να διασφαλίσει ότι οι χρεώσεις στο εξωτερικό δεν περιορίζονται σε διάρκεια αλλά θα βασίζονται στην αρχή της δίκαιης χρήσης.

 

Για να καταπολεμηθεί η κακοποίηση του κανονισμού, για παράδειγμα αγοράζοντας ένα τηλεφωνικό συμβόλαιο σε μια χώρα όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας μπορούν να ζητήσουν πρόσθετα τέλη περιαγωγής όταν η χρήση στο εξωτερικό υπερβαίνει τη χρήση από το σπίτι.

 

Τα τέλη περιαγωγής θα μειωθούν επίσης στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

 

Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής

Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί κατάφεραν να επιβάλουν την κατάργηση της περιαγωγής για πρώτη φορά το 2007, όταν καθόρισαν τις ανώτατες τιμές. Την εποχή εκείνη η τιμή της διεθνούς περιαγωγής υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος που που είχαν οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Το 1998 ένα τηλεφώνημα στο εξωτερικό κόστιζε 1,63 ευρώ ανά λεπτό αλλά μέχρι το 2014 αυτό μειώθηκε στα 19 σεντς. Από τον Απρίλιο του 2016 οι προσαυξήσεις για ένα τηλεφώνημα περιορίστηκαν στα πέντε λεπτά/λεπτό.

 

Το κόστος της περιαγωγής έχει σημαντικό ρόλο στην αγορά της περιαγωγής, η οποία έχει αυξηθεί κατά 630% από το 2007.