Site icon Αρχείο anagnostis.org

Απλή αναλογική και εκλογή των δημάρχων στο Β’ γύρο – Μήπως έτσι χύνουμε την «καρδάρα με το γάλα»;

Απλή αναλογική και εκλογή των δημάρχων στο Β’ γύρο - Μήπως έτσι χύνουμε την «καρδάρα με το γάλα»;

Η συγκέντρωση στο Βουλευτικό (14-6-2017) με ομιλητή το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη είχε ενδιαφέρον. Ο κος Πουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η χθεσινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα ήλθε εν μέρει να αποκαταστήσει το λειψό διάλογο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα εκάστοτε υπουργεία.

Αν αναλογισθεί κανείς ότι τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν ποτέ συζητήσει την πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τ.Α., καταλαβαίνει κανείς την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, όχι πάντα με ευθύνη μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των αυτοδιοικητικών οργανώσεων Κ.Ε.Δ.Ε., που πολλές φορές, όχι μόνο στη σημερινή συγκυρία, παίζουν πολιτικά παιχνίδια.

Στη συζήτηση μιας πρότασης τετρακοσίων σελίδων μπορείς να παρέμβεις για θέματα που θεωρείς πρωτεύοντα και αναγκαία.

Η τοποθέτησή μου στη συγκέντρωση επικεντρώθηκε στα εξής:

Σε διαπιστώσεις για τη σημερινή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αντανακλά όλες τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής: Πρωθυπουργικό σύστημα, έλλειψη συμμετοχής, συγκεντρωτισμός, γραφειοκρατία, έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών κ.λπ. Οι ίδιες παθογένειες χαρακτηρίζουν και την τοπική αυτοδιοίκηση: το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό με επιφάσεις συμμετοχής και χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, αδιαφάνεια, γραφειοκρατία, έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών με ευθύνη όλων των παρατάξεων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λεγόμενες «προοδευτικές παρατάξεις» που μπορούν να «διασπάσουν το άτομο» στις δημοτικές εκλογές.)

Επισημάνθηκε η απουσία ενός απολογισμού του χωροταξικού σχεδιασμού του Καλλικράτη, για να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε και προς ποια κατεύθυνση. Να διαπιστώσουμε προβλήματα που στην πράξη προέκυψαν. Όπως φαίνεται όμως, η πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει σε χωροταξικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.

H σημαντικότερη παρέμβαση και η μεγάλη αντίθεση από του εκλεγμένους δημάρχους και την ΚΕΔΕ εκφράζετε για το εκλογικό σύστημα. Στην πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής. Δηλαδή, απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και δεύτερος γύρος στην εκλογή του δημάρχου μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων όταν κανείς συνδυασμός δεν έχει πάρει 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα δήμαρχο με μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Η εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είναι η εκλογή των δημοτικών συμβούλων με συνδυασμούς και απλή αναλογική και εκλογή του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.

Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζουμε το ρόλο των δημοτικών παρατάξεων. Επικεντρωνόμαστε στα πολιτικά προγράμματα των συνδυασμών. Δημιουργούμε τους αναγκαίους όρους λειτουργίας των παρατάξεων. Οι συμφωνίες για την ψήφιση του δήμαρχου θα γίνονται με βάση τα προγράμματα. Κατανοούμε ότι η επιλογή του δευτέρου γύρου γίνεται για να ισχυροποιηθεί η θέση του δημάρχου, προκειμένου να μην μπορεί να χάσει τη θέση του χάνοντας την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Θα μπορούσε ο νόμος να προβλέπει ότι η ψήφος εκλογής δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο να έχει θητεία τέσσερα χρόνια. Μήπως η εκλογή του δημάρχου με εκλογές και δεύτερο γύρο απαξιώνει αυτό που ουσιαστικά θα ήθελε ο νόμος, την πολιτική των συγκλίσεων στη βάση προγραμμάτων και όχι πολιτικών συμφωνιών κάτω από το τραπέζι και των προσωπικών επιλογών;

Τα τοπικά συμβούλια πρέπει να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, με σημαντικό τη δυνατότητα χειρισμού μέρος του προϋπολογισμού. Η εκλογή των συμβούλων θα μπορούσε να γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Την δυνατότητα της μικρότερης δυνατής συμμετοχής υποψηφίων στα ψηφοδέλτια ώστε να μην είναι απαγορευτικό κάποιοι να διαμορφώσουν δημοτικό συνδυασμό και να κατέβουν στις εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για συγκρότηση του προϋπολογισμού των δήμων ή μέρους του προϋπολογισμού μέσα από τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Οι απόψεις των δημάρχων στη συζήτηση στα θέματα της γραφειοκρατίας, στις παρατηρήσεις για τα οικονομικά των δήμων και κύρια στην παρουσίαση του προβλήματος να δίνονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς προσωπικό και οικονομική στήριξη είναι η αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας.

Αυτά ήταν τα σημεία που επικεντρώθηκα στην παρέμβασή μου ως εκπρόσωπος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.
 

Exit mobile version