ΕυρώπηΑρχείο

Η Ελλάδα στο πιάτο! (Vid)

Συνέντευξη Τύπου για τη βραδιά γευσιγνωσίας «Η Ελλάδα στο πιάτο!», που διοργανώνει απόψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα Anna Politkovskaya του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.

Μεταξύ των προσκεκλημένων δημοσιογράφων και ο εκδότης του Αναγνώστη Πελοποννήσου και του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος, που στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται δίπλα στην παρουσιάστρια της ΕΡΤ Μπηλιώ Τσουκαλά.

Επιδιώκοντας να αναδείξει τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο και να προσφέρει στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία για ένα ταξίδι στη γεύση, την παράδοση και τα δώρα της ελληνικής γης, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ στη Benelux, το Greek Gastronomy Guide, το Εστιατόριο «Φίλεμα», το Discovering Network και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σε αυτήν, τέσσερα χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα (φάβα, ταραμάς, τραχανάς και πίτες) , γίνονται πηγή έμπνευσης και πρώτες ύλες για τους διακεκριμένους Έλληνες σεφ, Μάνο Μακρυγιαννάκη, Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Μιχάλη Χάσικο και Γρηγόρη Χέλμη.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι, «η εκδήλωση έρχεται σε μια επίκαιρη στιγμή, όπου στην Ελλάδα μπορούμε να δείξουμε και θετικές ειδήσεις. Να “δέσουμε” πράγματα που είναι ήδη γνωστά, την Ελλάδα με τα μνημεία, τον ήλιο, τη θάλασσα, με την Ελλάδα του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, της φιλοξενίας, του σεβασμού στο περιβάλλον».

Στη συνέχεια, ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι η κρίση που περνά η Ελλάδα έχει τα κακά της αλλά έχει και τα καλά της. «Τα καλά», είπε, «είναι η ανάπτυξη μιας μεγάλης δημιουργικότητας στο χώρο του πολιτισμού με την ευρεία έννοια. Αυτή η δημιουργικότητα δεν έχει εκφραστεί μόνο στο χώρο του θεάτρου ή του κινηματογράφου, αλλά και στο χώρο της γαστρονομικής δημιουργίας. Έχουμε μια σειρά από καινούργιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι νέοι σε ηλικία και κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Έτσι έχουμε από επιχειρήσεις στον χώρο της διατροφής μέχρι πολύ καλούς καινούργιους σεφ οι οποίοι αξιοποιούν την ελληνική παράδοση για να προτείνουν πιο εξελιγμένα και πιο νόστιμα προϊόντα. Συγχρόνως η χώρα μας, όλα αυτά τα χρόνια, έχει πέσει θύμα προκαταλήψεων και στερεοτύπων σε βάρος της. Ένας από τους λόγους διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης είναι να χτυπήσουμε αυτά τα στερεότυπα και ν’ αναδείξουμε πραγματικά αυτό το νέο στοιχείο που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι μόνο συρτάκι και ούζο. Είναι και  συρτάκι και ούζο αλλά είναι και πολύ περισσότερα πράγματα, καινούργια και δημιουργικά».

Παίρνοντας το λόγο, η διευθύντρια του γραφείου Benelux του ΕΟΤ, Ελένη Σκαρβέλη, εξήγησε ότι η ελληνική γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Σε μια εποχή που η νέα τάση στον τουρισμό είναι αυθεντικές διακοπές και μοναδικές εμπειρίες, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός κι ο τουρισμός περνάει από το στομάχι, καθώς ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογών του προορισμού διακοπών είναι η γαστρονομική εμπειρία που αυτός προσφέρει. «Η συμμετοχή του ΕΟΤ στην σημερινή εκδήλωση», συμπλήρωσε, «θέλει να προτρέψει τον καλεσμένο  να δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα, να ταξιδέψει με την γεύση και να επισκεφτεί την Ελλάδα -όπου πέρα της μοναδικής φυσικής ομορφιάς, θα γοητευτεί από τα ελληνικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές».

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης, που ηγείται της ομάδας των σεφ, σημείωσε πως ο στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η πραγματική ελληνική κουζίνα μακριά απ’ τα τουριστικά στερεότυπα και μέσα από τη χρήση ελληνικών προϊόντων. «Δε μας ενδιαφέρει», είπε,  «να δείξουμε στον επισκέπτη συνταγές. Μας ενδιαφέρει να του δείξουμε το προϊόν». Όπως τόνισε, «η Ελλάδα στο Πιάτο!» δεν είναι τέσσερις σεφ που μαγειρεύουν, αλλά  τέσσερις φίλοι που μαγειρεύουν με αγάπη για να δείξουν στον Ευρωπαίο τι σημαίνει Ελλάδα: «Όλοι μας, τα καλύτερα μας φαγητά τα έχουμε φάει απ’ τη μάνα μας. Για ποιο λόγο; Γιατί τα έκανε με αγάπη. Αυτό είναι το μυστικό που βάλαμε στις σημερινές συνταγές, σε ό,τι κι αν φάτε. Βάλαμε αγάπη».

Για τον σύμβουλο της εκδήλωσης και ιδρυτή του Greek Gastronomy Guide, Γιώργο Πίττα, η ταυτότητα της Ελλάδας και της ελληνικής γαστρονομίας δεν είναι τσαρούχια και βοσκοί. Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν στην ποιότητα και στις δυνάμεις της δημιουργίας που συμμαχούν και παίρνουν πρωτοβουλίες. «Η γαστρονομία δεν είναι μόνο η γεύση, δεν είναι μόνο τα προϊόντα. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Δεν τρώμε μόνο προϊόντα, τρώμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Όταν μαγείρευε η μάνα μας είχε πάντα 4-5 πιάτα παραπάνω, γι’ αυτούς που θα περνούσαν. Αυτό είν’ η Ελλάδα. Κι αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σαν ατμόσφαιρα και σα φιλοσοφία όταν αντιμετωπίζουμε τους επισκέπτες». 

 

Βίντεο και Φώτο από τον Β. Κατσαρδή