ΕκδηλώσειςΑρχείο

Στα μεταλλεία της Ερμιόνης (Vid)

Την Κυριακή 25 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ερμιονίδας και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Ημερίδα με θέμα: «Στις διαδρομές των Μεταλλωρύχων και Λιγνιτωρύχων Πελοποννήσου».

Γεωλόγοι, κοιτασματολόγοι, μεταλλειολόγοι αλλά και τοπικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν την αρχή των υπογείων έργων στην νεότερη Ελλάδα, την ιστορία, τη λειτουργία, το εργατικό δυναμικό και το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα των μεταλλείων Αγ.Ελισσαίου Νεαπόλεως Λακωνίας, των  εγχρώμων μαρμάρων της Αργολίδας, του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, των μικτών θειούχων ορυκτών στους Μολάους Λακωνίας, του Λιγνιτωρυχείου Πρεστόβας Δυτικής Μάνης. Επίσης, στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται: Προβολή μαρτυριών των Σερφιωτών εργατών στα Μεταλλεία Ερμιόνης, Προβολή ενός οδοιπορικού στις οικιστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυτών των μεταλλείων, Εισήγηση για  την ιστορία τους και Πρόταση ανάδειξής τους.

Επίσης, η ημερίδα θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφιών από τα ορυχεία και μεταλλεία των παραπάνω τόπων και θα κλείσει με θεματικά τραγούδια από τη χορωδία «Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης».

Στόχοι της ημερίδας είναι:

  1. Η ανάδειξη της ιστορίας των μεταλλείων/λιγνιτωρυχείων και των ανθρώπων τους γιατί είναι κομμάτια της Τοπικής Ιστορίας κάθε περιοχής.
  2. Η αξιοποίηση των  βιομηχανικών αυτών μνημείων.
  3. Η διερεύνηση της προοπτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος της οικονομίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.
  4. Η διάσωση του υλικού αυτού  το οποίο συνιστά θησαυρό της τοπικής ιστορίας και μέσω αυτής  η  νέα γενιά να μπορεί να αποκτά βαθύτερη γνώση, συνδέοντας στοιχεία του παρελθόντος  με την καθημερινή της  ζωή και  αξιοποιώντας την παράδοση.

 

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού δραστηριοποιείται στην Ανατ. Αττική με στόχο  πολιτιστικό και  εκπαιδευτικό. Από την ίδρυσή του, το 2000, σκοπός του είναι η έρευνα, η καταγραφή και η διάδοση  της τοπικής Ιστορίας, των τεχνών και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι δραστηριότητές του Κέντρου για τα Μεταλλεία – Ορυχεία:

Ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια, ύστερα από  πρόταση του συνεργάτη μας Δημήτρη Μακρή, ερευνητή της Τοπικής Ιστορίας της Ραφήνας Πικερμίου. Δημιουργήσαμε ένα  δίκτυο ανθρώπων που ερευνούν το θέμα αυτό. Διοργανώσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 για πρώτη φορά στο Λαύριο την 1η Πανελλήνια Ημερίδα και  τον Ιούλιο του 2015 στην Καμάριζα Λαυρίου. Τον Οκτώβριο του 2016 συνδιοργανώσαμε, με τον Δήμο Μαραθώνα στο Γραμματικό, την Ημερίδα για τα Ορυχεία της Αττικής. Τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2016 συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ιστορική απεργία των εργατών το 1916 στα μεταλλεία της Σερίφου. Τώρα, στην Ερμιόνη, για τα μεταλλεία Πελοποννήσου και τον Σεπτέμβριο στη Μύκονο  για τα μεταλλεία Κυκλάδων.

Γιατί ο σύγχρονος πολιτισμός, που διαρκώς διαμορφώνεται, με τα επιτεύγματά του μάς ανήκει ως παρόν αλλά εμπεριέχει και το παρελθόν του. Εξάλλου το παρελθόν μάς ανήκει, ως κληρονομιά και ως γέφυρα για την κατανόηση του παρόντος.