ΚοινωνίαΑρχείο

Η μελέτη που θα κρίνει τα επόμενα βήματα

Συνάντηση με πολίτες, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και πολιτικούς παράγοντες της Αργολίδας είχε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών Θανάσης Βούρδας, με κύρια απόφαση την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ.

Από αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Επαναλειτουργία του Τρένου στην Αργολίδα, προέκυψαν τα εξής: 

α) Θα εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας της γραμμής της Αργολίδας με κύριο τον Δήμο Ναυπλιέων από κοινού με τον ΟΣΕ. Η μελέτη εκτός των άλλων θα εξετάσει και θα προτείνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να καταστεί γρήγορα ελκυστική στο επιβατικό και τουριστικό κοινό.

β) Ξεκαθαρίστηκε πως στις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) μπορούν να ενταχθούν μετρικές γραμμές όπως είναι η Κόρινθος-Μυκήνες-Άργος-Ναύπλιο.  

Από τα παραπάνω τα μέλη της πρωτοβουλίας θεωρούν οτι δίνεται ώθηση στην προσπάθεια να επιστρέψει το τραίνο στο νομό, όμως δηλώνουν ότι θα επιμείνουν ώστε να οριστούν σαφή χρονοδιαγράμματα τόσο ως προς την υλοποίηση της μελέτης όσο και ως προς την ένταξη της γραμμής στα επιδοτούμενα δρομολόγια.

Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα αλλά, καθώς αν η μελέτη βγει βιώσιμη τότε δεν θα υπάρχει λόγος ένταξης στα επιδοτούμενα δρομολόγια, αν πάλι βγει μη βιώσιμη τότε η επιδότηση θα είναι μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση η λογική των κυβερνώντων είναι λανθασμένη από την στιγμή που υπολογίζεται αυτό το τμήμα ξεκομμένα από τον προαστιακό, και όχι ως μέρος που θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτόν.  

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Επαναλειτουργία Τώρα του Τραίνου στην Αργολίδα οι Βαγγέλης Ντάνης, Δημήτρης Παναγούλιας, Φρόσω Παπαθανασίου, οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανος και Γιάννης Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Μανόλης Δανούσης (Επιμελητήριο Αργολίδας), ο Γιάννης Κουλεντιανός (Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή) και η Άλκηστις Κοντογιάννη από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο (πρώην κοσμητορας της σχολής).