ΕκδηλώσειςΑρχείο

Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής από το Harvard Ναυπλίου

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της ελληνικής δραματουργίας και στην ανάδειξη και υποστήριξη νέων θεατρικών συγγραφέων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο 2017 την διοργάνωση Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής. Το Εργαστήριο απευθύνεται σε νέους συγγραφείς που δοκιμάζονται ή προτίθενται να δοκιμαστούν στη θεατρική γραφή και επιθυμούν να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Το πρώτο εργαστήριο θα γίνει κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον θεατρικό συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, εμβαθύνοντας στην τέχνη της θεατρικής γραφής. Tο Εργαστήριο προσφέρεται χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Συντονιστής: Θανάσης Τριαρίδης
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Προαπαιτούμενα – Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής

Το θέμα του Εργαστηρίου είναι εξειδικευμένο και αφορά στη θεατρική διαπραγμάτευση της περίπτωσης του γερμανού πιλότου Ανδρέα Λιούμπιτς με τίτλο εργασίας: Η θανάσιμη πληρότητα του Αντρέα Λιούμπιτς. Πρόκειται για τον γερμανό πιλότο που που στις 24 Μαρτίου 2015, χωρίς προφανή λόγο, έριξε ηθελημένα το αεροπλάνο που οδηγούσε πάνω από τις Άλπεις, οδηγώντας μαζί με τον εαυτό του στον θάνατο 149 επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα διερευνηθούν μέσα από την προσωπική οπτική του κάθε συμμετέχοντα, οι ψυχολογικές προεκτάσεις ενός τέτοιου εγκλήματος, η ηθική και η ανηθικότητα, η έλξη του ανθρώπου από το κακό, το ζοφερό, το ανεπίστρεπτο, η αίσθηση υπέρτατης εξουσίας που ελευθερώνεται στο μυαλό ενός δολοφόνου, η αγωνία για προσωποποίηση μέσα από μια αποτρόπαια πράξη, και γενικότερα η διερεύνηση του ανθρώπινου αινίγματος.

Οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένα δείγμα θεατρικής γραφής το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 1000 λέξεις, και θα εμπίπτει στη διαχείριση του παραπάνω θέματος. Το δείγμα θεατρικής γραφής θα συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (με στοιχεία επικοινωνίας) των αιτούντων και  θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση matina.goga(at)chs.harvard.edu έως και τις 10 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Συμμετοχή στη σειρά συναντήσεων του Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής ~ Η θανάσιμη πληρότητα του Αντρέα Λιούμπιτς». Μετά την υποβολή του αιτήματός σας θα λαμβάνετε αποδεικτικό μήνυμα παραλαβής του.

Στόχοι Εργαστηρίου

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Εργαστήριο αναμένεται:

  • Να εμβαθύνουν την πνευματική τους προσπάθεια και διαδρομή στην τέχνη του θεατρικής γραφής.
  • Να έχουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από τα άλλα μέλη του Εργαστηρίου και τον συντονιστή για την προσπάθειά τους στη γραφή.
  • Να δημιουργήσουν, με την καθοδήγηση του συντονιστή και τη συζήτηση με την ομάδα των συμμετεχόντων, ένα θεατρικό μονόπρακτο πάνω στο θέμα του Εργαστηρίου.
  • Προσδοκία του συντονιστή είναι, με αφορμή το Εργαστήριο, να δημιουργηθούν 12 ομόθεμα μονόπρακτα με αφετηρία το συγκεκριμένο θέμα, τα οποία θα καταδεικνύουν τις πολλαπλές εναλλακτικές δυνατότητες της θεατρικής γραφής.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της δουλειάς κριθεί ικανοποιητικό, τα παραγόμενα μονόπρακτα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard – ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο και της συνολικής σκηνικής τους παρουσίασης από φοιτητές τμημάτων θεάτρου ή δραματικών σχολών.

 

Σημαντικές Πληροφορίες

Τόπος Διεξαγωγής: Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο.

Συναντήσεις: Το Εργαστήριο θα είναι εντατικό. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε τέσσερις συνολικά ημέρες, σε δύο Σαββατοκύριακα το φθινόπωρο: 14 – 15 Οκτωβρίου και 18 – 19 Νοεμβρίου 2017. 

Με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από το ΚΕΣ.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΣ.