ΕυρώπηΑρχείο

Παράταση τραπεζικών εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ιδίως με την τραπεζική ανακοίνωση του 2013, διότι το μέτρο είναι στοχοθετημένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής.

Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων για την κάλυψη υποχρεώσεων τραπεζών για διαδοχικές πεντάμηνες ή εξάμηνες περιόδους, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως. Το καθεστώς διατίθεται σε τράπεζες χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα. Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο 2008. Η έγκριση του καθεστώτος παρατάθηκε αρκετές φορές, με τελευταία τον Δεκέμβριο 2016 έως τα τέλη Ιουνίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, στο δημόσιο μητρώο υποθέσεων με αριθμό υπόθεσης SA.48400.