ΟικονομίαΑρχείο

Το ΤΑΙΠΕΔ καλοβλέπει και πάλι την Καραθώνα

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιοποίηση εκτάσεων στην Καραθώνα Ναυπλίου και την Γλυκόβρυση Λακωνίας.

Η Καραθώνα ήταν από τα φιλέτα που καλόβλεπε εξ’ αρχής το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εφόσον όλες οι προηγούμενες προτάσεις αξιοποίησης της έπεσαν στο κενό. 

Οι αντιδράσεις των Ναυπλιωτών φρέναραν για λίγο την όλη διαδικασία, ενώ και το ΤΑΙΠΕΔ είχε διαβεβαιώσει τον δήμαρχο ότι καμία απολύτως κίνηση δεν θα γίνει χωρίς την συναίνεση του Δήμου και της Τοπικής Κοινωνίας. 

Οι επενδύσεις που έμειναν στα χαρτιά

Η ιστορία της «αξιοποίησης» της Καραθώνας ξεκίνησε με σχέδιο παραχώρησής της σε ξένους για τη δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και συνεχίστηκε με προγραμματικές συμβάσεις. Η πρώτη το 1989 και η δεύτερη το 1996. Ενδιάμεσα ακούστηκαν πολλές προτάσεις από μεγαλεπήβολα σχέδια για τουριστικές εγκαταστάσεις μέχρι αργολικό χωριό για Ελληνοαμερικάνους. Σχεδόν ο μοναδικός που συμμετείχε οικονομικά στις προγραμματικές συμβάσεις ήταν ο Δήμος Ναυπλίου, και αυτός σε έργα που έκρινε ότι έχουν προτεραιότητα, χωρίς να εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις.

Την διετία 1979 – 1980 δημοσιοποιούνται οι πρώτες σκέψεις για επένδυση Γάλλων με μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Άμεση είναι τότε η αντίδραση τη τοπικής κοινωνίας, που καταφέρνει την αναστολή των σχεδίων.

Στις 28.2.1989 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΟΤ, Νομαρχιακού Ταμείου Αργολίδας, Δήμου Ναυπλίου και Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων με καθορισμένο απόλυτα το ποσό της συνολικής επένδυσης από κάθε φορέα και τα έργα που θα υλοποιηθούν. Τελικά λεφτά έβαλαν μόνο ο Δήμος Ναυπλίου και το Νομαρχιακό Ταμείο και φτιάχτηκαν δύο χώροι εξυπηρέτησης κοινού και τα μπετά στο κτήριο που προβλεπόταν να γίνει εστιατόριο. Τα γήπεδα ξεκίνησαν από το Νομαρχιακό Ταμείο και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Τότε μάλιστα προβλεπόταν να γίνει κάμπινγκ 150 θέσεων, παιδική κατασκήνωση για 75 παιδιά, κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων, υπαίθριο θέατρο 450 θέσεων καθώς και έργα υποδομής όπως σταθμός βιολογικού καθαρισμού. Οι προγραμματικές συμβάσεις τράβηξαν για πολλά χρόνια μέχρι και το 1997.

Το 1991 γίνεται ο καθορισμός όρων δόμησης για την Καραθώνα σε μια προσπάθεια να μπει το οικοδομικό σχέδιο σε δράση.

Τον Ιούλιο του 2004 τα ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) επιχειρούν να στήσουν τα «στολίδια στην άμμο». Εγχείρημα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μετά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

«Στολισμός» με σκουπίδια

Αφού τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, απόφάσισαν να «στολίσουν» την περιοχή με …σκουπίδια! Από το 2006 λειτουργεί η γνωστή παράνομη χωματερή, που άρχισε κομψά σαν σταθμός μεταφόρτωσης και εξελίχτηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Ο τωρινός βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλλη Πρόταση» είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί στην Καραθώνα ένα θεματικό αθλητικό και ψυχαγωγικό πάρκο και ενα camping που θα έδινε ζωή στον χώρο, θα επιμήκυνε την τουριστική περίοδο και θα προσέφερε και θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ πρότεινε να χτιστούν μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα τύπου resorts, που με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο θα έπιαναν και όλη την παραλία, με αποτέλεσμα αυτή να μην είναι προσβάσιμη δωρεάν στους πολίτες.

Αν η Καραθώνα περιληφθεί προσεχώς στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να μετατραπεί σε resorts, τότε ποιά θα είναι η θέση του νυν κυβερνητικού βουλευτή κ. Γκιόλα;