ΡεπορτάζΑρχείο

Το θρυλικό θωρηκτό Γ. Αβέρωφ επέστρεψε στον Φλοίσβο με τιμές εν ενεργεία Πολεμικού σκάφους

Και έτσι, καθώς έσκιζε τα κύματα επαναλάμβανε αυτό που πριν λίγες μέρες εκφράζοντας τον παγκόσμιο ελληνισμό των 20.000.000 Ελλήνων, μέσα και έξω από την Ελλάδα, βροντοφώναζε από το Αιγαίο Πέλαγος ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κοιτάζοντας την απέναντι στεριά.. «Μολών λαβέ»…έχοντας δίπλα του σοβαρούς, αυστηρούς, αξιοπρεπείς, υπερήφανους, έτοιμους για όλα τους Αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου και πάνω από αυτούς ο Υδραίος θαλασσαετός Παύλος Κουντουριώτης, ανίκητος, οδηγός, εμπνευστής επαναλάμβανε.. «Μολών λαβέ».

Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος της Ναυτιλιακής Εταιρείας  του αείμνηστου Μεγαλέξανδρου Γουλανδρή, μεγάλου χορηγού της επισκευής του Θωρηκτού, με τον Μανόλη Τσακίρη, πρόεδρο του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, του οποίου η συμβολή για την χορηγία ήταν σημαντική.Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος της Ναυτιλιακής Εταιρείας  του αείμνηστου Μεγαλέξανδρου Γουλανδρή, μεγάλου χορηγού της επισκευής του Θωρηκτού, με τον Μανόλη Τσακίρη, πρόεδρο του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, του οποίου η συμβολή για την χορηγία ήταν σημαντική.

 

Γύρω από το θωρηκτό, σε όλο το ταξίδι ως τον Φλοίσβο, το συνόδευε  σκάφος με τους αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού, χαιρετώντας διαρκώς, ενώ η μπάντα του στόλου απέδιδε τιμές πάνω από το πλοίο και όταν έφθασε το σκάφος με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ακούστηκαν οι χαρακτηριστικοί χαιρετισμοί από την μπουρού του πλοίου, προς τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου.

Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Στράτος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου, επίσης χορηγού και ο Μανόλης ΤσακίρηςΟ Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Στράτος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου, επίσης χορηγού και ο Μανόλης Τσακίρης

Άξιζε κάθε έπαινος στον κυβερνήτη του θωρηκτού, αρχιπλοίαρχο Π.Ν. Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα όλων των βαθμίδων για την άρτια οργάνωση της επιστροφής, την θερμή φιλοξενία των επισκεπτών, αλλά και τον άρτιο τρόπο που χειρίστηκε την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Ο κυβερνήτης, αρχιπλοίαρχος του Π.Ν., Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, εν μέσω των Δ. Κωστόπουλου και  Μανόλη Τσακίρη, λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο κυβερνήτης, αρχιπλοίαρχος του Π.Ν., Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, εν μέσω των Δ. Κωστόπουλου και  Μανόλη Τσακίρη, λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ήταν σημαντικό ετούτο το ειρηνικό ταξίδι, που υπενθυμίζει στους πάντες ότι το Αιγαίο Πέλαγος ήταν, είναι και θα παραμείνει λύκνο του παγκόσμιου ελληνικού πολιτισμού.

Μανόλης Τσακίρης Συγγραφέας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1978