Το Harvard έφερε και φέτος Κινέζους στο Ναύπλιο!

Το Θερινό Πρόγραμμα Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα (Harvard Summer Program in Greece) ολοκλήρωσε τον εφετινό του κύκλο στις 30 Ιουλίου.

Πρόκειται για το παλαιότερο και ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα σπουδών του Harvard στο εξωτερικό και πραγματοποιείται εδώ και δεκά έξι συνεχόμενα έτη. Έχει διάρκεια πέντε εβδομάδων και μοιράζεται ανάμεσα στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη με μονοήμερες και διήμερες επισκέψεις και σε άλλες περιοχές, όπως Ολυμπία, Αθήνα, Καστοριά, Σπέτσες. Είκοσι πέντε φοιτητές αποτέλεσαν την εφετινή ομάδα, δέκα εννιά εκ των οποίων σπουδάζουν στο Harvard, μία στο New York University, μια στο George Washington University, μία στο Fudan University της Κίνας και τρεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Θερινό πρόγραμμα Harvard

Το Πρόγραμμα Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών είναι διεπιστημονικό, και συνδυάζει ιστορικές, λογοτεχνικές, φιλοσοφικές και γλωσσικές προσεγγίσεις με διαπολιτιστικές ανταλλαγές. Το παιδαγωγικό μοντέλο του είναι διαδραστικό και ερευνητικό, και καθώς τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και οι φοιτητές προέρχονται από διάφορα επιστημονικά πεδία, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις, το αναδεικνύουν σε ένα εργαστήριο συγκριτικής και συνεργατικής σκέψης. Το θέμα του εφετινού προγράμματος ήταν «Μετακίνηση Ανθρώπων και Ιδεών στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (“People and Ideas on the Move in the Eastern Mediterranean, Antiquity to the Present”). Τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες οι φοιτητές παρακολούθησαν οχτώ αλληλένδετα σεμινάρια προσφερόμενα από εννιά καθηγητές από το Harvard και άλλα Πανεπιστήμια, ενώ την πέμπτη εβδομάδα οι φοιτητές έγραψαν την τελική τους εργασία. 

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών κάθε χρόνο υλοποιεί και συντονίζει  αυτό το πρόγραμμα προσφέροντας μεταξύ άλλων ερευνητικές υποτροφίες σε νέους καθηγητές (λέκτορες, επίκουρους) ελληνικών Πανεπιστημίων, για να συμμετάσχουν ως Fellows, παρουσιάζοντας την έρευνά τους. Οι CHS-CCS Fellows 2017 ήταν οι Δημήτρης Κυρίτσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Άννα Ρόζενγμπερκ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιπλέον, η διαπολιτισμική εστίαση του προγράμματος ενισχύεται από τις υποτροφίες που το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών απονέμει κάθε χρόνο στους συμμετέχοντες φοιτητές από την Ελλάδα και την Κίνα.