ΚοινωνίαΑρχείο

Συναγερμός στην Αργολίδα! Και δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το βράδυ της Τετάρτης (2 Αυγούστου) έγινε γνωστό πως άλλος ένας άνθρωπος, που είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το newsit.gr, βασισμένο σε πληροφορίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για μία 84χρονη και όχι ο 76χρονος που αρχικά φημολογούταν. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας διέψευσε το πρωί τα περί δεύτερου θανάτου, μιλώντας στο anagnostis.org, προφανώς αναφερόμενος στην περίπτωση του 76χρονου ο οποίος και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα έγινε γνωστός ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος από τον ιό για το 2017, μίας 90χρονης γυναίκας στην Αργολίδα η οποία έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα.

ΚΕΕΛΠΝΟ πίνακας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014, κατά τους θερινούς μήνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αν και τα έτη 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρείτο πιθανή και αναμενόμενη από τους επιστήμονες, η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας. 

ΚΕΕΛΠΝΟ πίνακας

Το πρώτο φετινό καταγεγραμμένο από το ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό αναφέρει έναρξη συμπτωμάτων στις 20 Ιουνίου 2017. Το σημείο που παρουσιάζει έξαρση του ιού, εκεί δηλαδή όπου παρατηρήθηκαν “μαζεμένα” κρούσματα, είναι η Αργολίδα.

Τα κρούσματα εμφανίζονται μοιρασμένα στους δήμους Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων που τώρα τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα, μετά τους αναποτελεσματικούς φετινούς ψεκασμούς. Οι ειδικοί καθησυχάζουν σημειώνοντας πως τα μέχρις στιγμής κρούσματα, παρότι εμφανίζουν αυξητική (και ανησυχητική) τάση, εξηγούνται από την επιδημιολογία της νόσου και δεν δικαιολογούν φαινόμενα πανικού.

ΚΕΕΛΠΝΟ πίνακας Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. “Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια σε όλη την επικράτεια”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο.