ΚοινωνίαΑρχείο

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν καταλαβαίνει γιατί τα μολυσμένα κουνούπια φέτος «χτύπησαν» μόνο την Αργολίδα

Στην εκπομπή «Παραλλαγές» με τη Μαρία Παύλου και τον Αθήνα 9,84 μίλησε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Τάκης Παναγιωτόπουλος τονίζοντας πως «Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των κουνουπιών και να παίρνουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα»

Αναφερόμενος στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που φέτος εντοπίζονται στην περιοχή της Αργολίδας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι φέτος ο ιός του δυτικού Νείλου έχει χτυπήσει την Αργολίδα με 12 δηλωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα. Από το 2010 που ξεκίνησε το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είχε εμφανιστεί ποτέ κρούσμα στην Αργολίδα. Φέτος όμως είναι διαφορετικά και δεν το πολυκαταλαβαίνουμε. Μάλλον είναι οι έντονες εναλλαγές υγρασίας – ξηρασίας στην περιοχή».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι, μία από τις αιτίες αύξησης των πληθυσμών των κουνουπιών και κατ’ επέκταση του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με τη χρήση αντικουνουπικών προϊόντων, με σίτες στα παράθυρα, με ανεμιστήρες ή κλιματιστικά μηχανήματα, ενώ δε θα πρέπει να υπάρχουν εστίες στάσιμων νερών (γλάστρες, κ.λπ.) για να μη δημιουργούνται αποικίες των κουνουπιών.

Διευκρίνισε επίσης ότι, ο ιός του Δυτικού Νείλου προσβάλει κυρίως ηλικιωμένους και πάρα πολύ σπάνια μικρά παιδιά.

Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί από τον ιό, δεν θα παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ το 20% θα εμφανίσει ήπιες ενοχλήσεις για 1-3 ημέρες, όπως πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις. Ένας στους 250 από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα εγκεφαλίτιδας (σύγχυση, απώλεια επαφής με το περιβάλλον) και θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.