ΠολιτισμόςΑρχείο

Η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία με γεύση από την Αργολίδα του 1939 (Vid)

Το “τραγούδι του χωρισμού” είναι η πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ταινία της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια. Είναι μάλιστα η μοναδική ταινία την οποία ο μεγάλος έλληνας παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος υπογράφει και ως σκηνοθέτης. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό έργο που γυρίστηκε με συγχρονισμένα μηχανήματα εικόνας και ήχου.
 
Η ταινία χρονολογείται πριν την κατοχή (1939), και μέρος των γυρισμάτων της έχουν γίνει στην Ύδρα. Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν και πλάνα από το Άργος και το Ναύπλιο, καθώς και από τους αρχαιολογικούς χώρους των Μηκυνών και του Άρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. 

Το “τραγούδι του χωρισμού” εθεωρείτο κατεστραμμένο, διότι μόλις είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας, η Ελλάδα μπήκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιό του, επιταγμένο από τις δυνάμεις κατοχής, καταστράφηκε, με συνέπεια να χαθούν τα αρνητικά της ταινίας.
 
Την αποκατάστασή της ολοκλήρωσε η Ταινιοθήκη το 1994 από μια φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο, καθώς και από το σύνολο του αρνητικού που ύστερα από έρευνες κατόρθωσε να βρει, το οποίο, δυστυχώς, ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση (σπασμένες περφορασιόν, συρρικνωμένο, κατεστραμένες ενώσεις κτλ.). Και αυτό, επειδή οι εντελώς ακατάλληλες συνθήκες φύλαξής του συνέβαλλαν στη σταδιακή καταστροφή του. Η δουλειά αποκατάστασης ήταν αρκετά δυσχερής, αφού τα κατεστραμμένα αυτά “ευρήματα” έπρεπε να καθαριστούν και να επισκευαστούν καρέ καρέ από τους τεχνικούς. Το λαμπρό όμως τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι όλη αυτή η προσπάθεια άξιζε πραγματικά τον κόπο. 

Η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία - Το τραγούδι του χωρισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ταινία κυρίαρχο στοιχείο είναι το τραγούδι (τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ντουμπλάρει ο μεγάλος έλληνας καλλιτέχνης Πέτρος Επιτροπάκης), όπως άλλωστε συνέβαινε και παγκοσμίως σε όλες τις ταινίες εκείνης της εποχής.

Η υπόθεση είναι απλή: μια πλούσια μοιραία Αθηναία ερωτεύεται έναν νησιώτη ψαρά, όταν θα πάει για διακοπές στο νησί του. Τον χωρίζει από την αγαπημένη του, τον παίρνει μαζί της και τον αναδεικνύει σε μεγάλο τραγουδιστή. Η μοίρα όμως θα παίξει άσχημο παιχνίδι και ένα γράμμα θα γίνει αφορμή να εγκαταλείψει ο νεαρός την πλούσια Αθηναία και να επιστρέψει στο νησί του και στην αγαπημένη του, που όλο αυτό το διάστημα τον περίμενε.

Η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία - Το τραγούδι του χωρισμού

Παραγωγή: ΣΚΟΥΡΑΣ ΦΙΛΜ, Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο Φιλ. Φίνου

Σκηνοθεσία: Φιλοποίμην Φίνος
Σενάριο: Δημήτρης Μπόγρης
Φωτογραφία: Γιάννης Δριμαρόπουλος
Μουσική: Γιώργος Μαλλίδης
Ηθοποιοί: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Λίντα Μιράντα, Αλέκος Λειβαδίτης, Ευτυχία Δανίκα κ.α.

Η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία - Το τραγούδι του χωρισμού