Ευρωπαϊκή πρωτιά στην Αργολίδα!
Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρατηρήθηκε στην Αργολίδα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την περίοδο 2017 (έως 11/08/2017), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και στη Ρουμανία.
Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφθασαν τα 37 (σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ), εκ των οποίων τα 36 είναι στην Αργολίδα και ένα στη Βόρεια Κυνουρία. Στους νεκρούς προστέθηκε και άλλος ένας και έχουν φθάσει πλέον τους τρεις. Παρόλα αυτά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθησυχάζουν και τονίζουν πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εντατικοί ψεκασμοί γίνονται ακόμα και σήμερα από σπίτι σε σπίτι.
Από έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσος μεταφέρθηκε στην περιοχή της Αργολίδας από άγρια κορακοειδή τα οποία έχουν σχεδόν στο σύνολό τους πεθάνει εξαιτίας του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι στους στόχους της Περιφέρειας είναι να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας, που θα ασχολείται με τέτοια θέματα, αλλά και με ζητήματα που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την ποιότητα του πόσιμου νερού, αλλά και των νερών κολύμβησης, και γενικότερα με θέματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία.
Τέλος να επισημάνουμε ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας έχει εγκριθεί άδεια στον καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, για σύλληψη κορακοειδών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα), για τη διερεύνηση της ζωοανθρωπονόσου του Δυτικού Νείλου. Η έρευνα θα λάβει χώρα κατά τα έτη 2017 και 2018, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μπορούν να παγιδευτούν μέχρι 300 άτομα κορακοειδών.