ΠολιτικήΑρχείο

Νέος φορέας, παιδί της κοινωνίας και όχι του νεποτισμού

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» έδωσε ο Γιάννης Μανιάτης, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

1. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα;

Ευελπιστώ να φέρω στο προσκήνιο ένα νέο πολιτικό πολιτισμό με κεντρικές αξίες την ειλικρίνεια,την αξιοπιστία, τις επεξεργασμένες προτάσεις και την αποτελεσματικότητα.

Είμαι στην πρώτη γραμμή για ένα νέο ξεκίνημα, ένα Κίνημα προοδευτικών πολιτών. Αρνούμαι τη στασιμότητα των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών. Θέλω να επαναφέρουμε την προοδευτική παράταξη στο προσκήνιο, ως παιδί της κοινωνίας. Οχι του νεποτισμού, οχι της αναξιοκρατίας, οχι των κομματικών μηχανισμών ή των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων. Ενα Κίνημα με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στη νεοσυντηρητική άναυδη δεξιά της  ΝΔ και την εθνολαϊκιστική, καρεκλοκεντρική συγκυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου. Για να δώσουμε στην Ελληνίδα και τον Έλληνα τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια.

2. Ποιο τελικά είναι το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα; Άλλοι υποψήφιοι μιλάνε για ένα φορέα του μεταρρυθμιστικού κέντρου άλλοι για ένα φορέα της κεντροαριστεράς άλλοι αναφέρονται σε ένα φορέα της δημοκρατικής παράταξης.

Μιλάμε για ένα σύγχρονο, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό Κίνημα, αυθεντικό εκφραστή της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Ένα Κίνημα σημείο αναφοράς και έκφρασης όλων των πολιτών, από το Προοδευτικό Κέντρο μέχρι την Κεντροαριστερά και την Πολιτική Οικολογία. Χρειαζόμαστε ανατρεπτικές πολιτικές από αξιόπιστους και αποτελεσματικούς πολιτικούς, με σχέδιο. Όχι στάσιμους και άβουλους διαχειριστές.

3. Θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός; Ο νέος αρχηγός θα αποφασίζει με τα όργανα που θα εκλέξει το ιδρυτικό του συνέδριο ή μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα τον αποτελούν;

Ειμαι υπέρ ενός νέου, ενιαίου Κινήματος, με ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατικές διαδικασίες, με εκλεγμένα όργανα και υπέρβαση των σημερινών κομμάτων.

4. Ποιος θα πάρει την απόφαση για την διάλυση των κομμάτων και ειδικά του ΠαΣοΚ που είναι ο κορμός της παράταξης;    

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν τα μέλη του. Κανένας άλλος.

5. Ποιος θα είναι ο μετεκλογικός του προσανατολισμός; Θα συνεργαστεί με τη ΝΔ; Θα επιδιώξει τη δημιουργία μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκλείσει κάθε συνεργασία;

Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ο πρωταγωνιστής των επόμενων εκλογών. Με ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, με καθαρό προοδευτικό μετεκλογικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι άλλοι σχηματισμοί. Το πρόβλημα λοιπόν είναι δικό τους, όχι δικό μας. Οι δικές μας αποφάσεις πάντα είχαν ως κριτήριο την πατρίδα και την κοινωνία. Αυτο και θα πράξουμε την επόμενη των εκλογών.

6. Πιστεύετε ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορούμε να εχουμε δίαυλο επικοινωνίας με έναν ΣΥΡΙΖΑ που  ασκεί βαθιά ταξικες αντιλαϊκές πολιτικές, που εχει ιδεολογική και  πολιτική  ταύτιση με τους ΑΝΕΛ. Ειναι ουσιαστικά η ίδια παράταξη, συμπορευονται αξιακά και μονο για επικοινωνιακούς λόγους παίζουν το θέατρο των δήθεν διαφωνιών. Εκφραστές του δημαγωγικού τυχοδιωκτισμού και  των χειρότερων πρακτικών του παλαιοκομματισμού. Εκχωρούν τη δημόσια περιουσία στους δανειστές, διαμορφώνουν τον εμμισθο κομματικό τους στρατό διορίζοντας συγγενείς, σε βάρος μιας κοινωνίας που δίνει καθημερινο αγώνα επιβίωσης.

7. Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό στίγμα; Ποια στοιχεία είναι αυτά που διακρίνουν την υποψηφιότητα σας από τις υπόλοιπες;

Πιστεύω στη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία. Ενα Κίνημα ριζοσπαστικό, αρωγό της υγιούς επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασιας, προοδευτικά πατριωτικό, που απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση και κοινωνική αλληλεγγύη στα μεγάλα προβλήματα της φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης, της ανεργίας, των ανισοτήτων. Χρειαζόμαστε νέους δρόμους στήριξης των σημερινών περιθωριοποιημένων μη προνομιούχων, βασισμένους σε ενα κράτος που σέβεται τον πολίτη και τους φόρους του, εγγυητή ενός ισχυρου δικτύου πρόνοιας. Να κοινωνικοποιήσουμε το κράτος, όχι να κρατικοποιήσουμε την κοινωνία.

8. Κατά την άποψη σας θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν υπό την ηγεσία του νεοεκλεγμένου αρχηγού και ότι δεν θα διασπάσουν τον νέο φορέα;

Αυτονόητο πολιτικά και ηθικά.