ΚοινωνίαΑρχείο

Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ναυπλίου σύμφωνα με Βρετανικό δικαστήριο

Ουκ ολίγα είναι τα περιστατικά όπου αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις Ελληνικές φυλακές.

Όπως αποκαλύπτει το VICE βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει δύο κρατούμενους στην Ελλάδα, διατυπώνοντας για πρώτη φορά το σκεπτικό ότι στις φυλακές κυριαρχούν η βία, οι ξυλοδαρμοί και οι απειλές μεταξύ έγκλειστων. 

Η υπόθεση αφορά τον Αλβανό Gjin Marku και τον Βρετανό John Murphy, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί στην Αγγλία μετά από σήμα των ελληνικών Αρχών, για άσχετες μεταξύ τους πράξεις. Σε βάρος του Αλβανού είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας συμπατριώτη του στο Βέλο Κορινθίας. Σε βάρος του Βρετανού είχε εκδοθεί ένταλμα από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, καθώς είχε καταδικαστεί ερήμην σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατοχή και εισαγωγή 11,2 γραμμαρίων κοκαΐνης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Πιο ειδικά, όπως αναφέρεται στην απόφαση,«πτέρυγες φυλακών ελέγχονται χωρίς αμφιβολία από ομάδες ισχυρών κρατουμένων που χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να διατηρήσουν την εξουσία τους έναντι των ασθενέστερων», με αποτέλεσμα η κατάσταση να παρομοιάζεται με «καζάνι που αφήνεται να σιγοβράζει με βίαιες εκρήξεις κάθε λίγους μήνες».

Τα ευρωπαϊκά εντάλματα εκτελούνται με διαδικασίες ρουτίνας μεταξύ κρατών, ωστόσο αυτή τη φορά η Αγγλία είπε όχι.

Σχέδιο Βρετανικού δικαστηρίου

Η απόφαση εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου του 2016, από το το High Court of Justice of England and Wales, Queen’s Bench Division – Administrative Court (EWHC) το οποίο έκρινε ότι η κράτηση των δύο αντρών στις φυλακές Κορυδαλλού και Ναυπλίου, όπου αντίστοιχα πιθανότατα θα μετάγονταν, θα είχε ως αποτέλεσμα να παραβιαστεί σε βάρος τους το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση. 

«Στις φυλακές Ναυπλίου υπάρχει ξεκάθαρη ιεραρχία των πιο δυνατών ομάδων κρατούμενων, και όσοι δεν ακολουθούν τον εσωτερικό κανόνα εκφοβίζονται ή κακοποιούνται. Υπήρχαν πολλά επεισόδια κατά τα οποία κρατούμενοι μαχαιρώθηκαν και χτυπήθηκαν, κι επίσης πολλά που δεν αναφέρθηκαν ποτέ», αναφέρεται στην απόφαση. «Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής διευθυντής στις φυλακές Ναυπλίου και η νοσηλεύτρια δεν είχαν ποτέ επισκεφτεί τις πτέρυγες, καθώς οι σωφρονιστικοί τούς είχαν συμβουλεύσει ότι δεν ήταν ασφαλείς».

«Η αδυναμία ή η απροθυμία των διευθυντών των φυλακών να αμφισβητήσουν ισχυρότερες ομάδες κρατουμένων, σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Δεν διενεργούνται κατάλληλες έρευνες σε περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων μεταξύ κρατούμενων», σημειώνεται κι έπειτα διαβάζουμε τέσσερα συγκεκριμένα επεισόδια σε Ναύπλιο, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη, για τα οποία στη χειρότερη περίπτωση οι πρωταγωνιστές μετήχθησαν σε άλλα ιδρύματα, ενώ οι συμπλοκές δεν καταγράφηκαν ούτε καν στα βιβλία συμβάντων (το «ημερολόγιο») της φυλακής.

Εξετάζοντας τα αίτια της βίας, σημειώνεται ότι αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στη «δράση ισχυρότερων ομάδων κρατουμένων, στις κακές υλικές υποδομές, στην έλλειψη δραστηριοτήτων, στις ελλείψεις σε προσωπικό και την ευρεία χρήση ναρκωτικών».

Ο Αλβανός Gjin Marku και ο Βρετανός John Murphy πιθανότατα δεν θα εκδοθούν ποτέ στην Ελλάδα. «Η απαίτηση της έκτισης της ποινής σε μια φυλακή που είναι έξω από τον αποτελεσματικό έλεγχο των Αρχών, η οποία διευθύνεται από κρατούμενους και συμμορίες, μέσα σε μια ατμόσφαιρα βίας, εκφοβισμού και μόνιμης απειλής, εκθέτει τα άτομα σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», καταλήγει το βρετανικό δικαστήριο. «Δεν έχει σημασία αν θα υποστούν τη βία, αλλά ότι θα ζουν συνεχώς υπό τον φόβο και την απειλή, μέσα σε μία φυλακή που δεν διέπεται από νόμους και που ξεπερνά τα όρια».