ΠολιτικήΑρχείο

Έχει μέλλον η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα;

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Free Thinking Zone με τίτλο: «ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

Σε αυτή μίλησαν οι Γ. Μανιάτης, Π. Ιωακειμίδης και Γ. Σιακαντάρης, εκφράζοντας τις απόψεις τους και την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Free Thinking Zone Μανιάτης

Όπως είπε ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης:

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, από το καλοκαίρι του ΄15 δημιουργήσαμε τη ΔΗΣΥ, τώρα πάμε για το Κίνημα των Προοδευτικών Πολιτών» σημείωσε ο Γ.Μανιάτης δίνοντας το στίγμα του ως υποψήφιου επικεφαλής  στις εν εξελίξει διεργασίες.

Εκτίμησε δε  ότι οι πολίτες θα έχουν τη ευκαιρία να σηκωθούν απο τον καναπέ και να πιστέψουν ξανά στην αλήθεια μετά τα τερατώδη ψέματα του Τσίπρα.

Εμείς θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και των εκλογών, προέβλεψε, σημειώνοντας  πως θα είναι οι Μητσοτάκης, Τσίπρας που θα κληθούν να τοποθετηθούν στις θέσεις του νέου Κινήματος.

«Το νέο Κίνημα συγκροτεί μια νέα κοινωνική συμμαχία ανάμεσα: α) στους μη προνομιούχους, στο πρεκαριάτο, σ’ όλους αυτούς που η ζωή τους χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, όλους αυτούς που ζουν σε μια διαρκή ανασφάλεια, που είναι η σιωπηλή πλειοψηφία, που αισθάνονται να μην υπάρχει ελπίδα γι αυτούς, να περνάει η ζωή τους μπροστά τους και β) στη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη που αγωνίζεται να επιβιώσει. Στους δημιουργικούς και υγιείς παραγωγούς θέσεων εργασίας κι εθνικού πλούτου».

Free Thinking Zone Μανιάτης

Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη ανάπτυξη, σημείωσε πως «δεν υπάρχει ουδέτερη ανάπτυξη, ανάπτυξη που να μην έχει πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Η ανάπτυξη μπορεί να είναι και συντηρητική και προοδευτική».

Για μας, τους Έλληνες Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, η ανάπτυξη πρέπει να είναι: (α). αειφορική, -με σεβασμό στο περιβάλλον, (β). κυκλική – με χρήση, επανάχρηση και ανακύκλωση των πρώτων υλών, (γ). έξυπνη – με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, (δ). Χωρικά και κοινωνικά δίκαιη – να μειώνει τόσο τις περιφερειακές ανισότητες, όσο και τις κοινωνικές ανισότητες, (ε). χωρίς αποκλεισμούς -νέων, γυναικών, ΑΜΕΑ και τέλος (στ). ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη πρέπει να δημιουργεί δουλειές, τόνισε, ενώ απέδωσε την κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο ότι «δεν απάντησε με προοδευτικές λύσεις στον καπιταλισμό-καζίνο, στην αγορά χωρίς ρύθμιση» καταλήγοντας ότι «η αγορά συνεχίζει να βγάζει λεφτά αλλά δεν μοιράζονται δίκαια.».

Τόνισε ότι το σημερινό πρόβλημα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της ευρωπαϊκής, δεν είναι πώς να μοιράσει δίκαια το κοινωνικό πλεόνασμα, αφού αυτό ξέρει πολύ καλά να το κάνει η Προοδευτική Παράταξη, αλλά ένα πρωθύστερο πρόβλημα: πώς θα παραχθεί νέος δημόσιος πλούτος και υπεραξίες που θα γίνουν κοινωνικό πλεόνασμα.

Ο Γ. Μανιάτης, με αφορμή τις προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη τόνισε πως «η Ε.Ε. πρέπει να μετατρέψει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Σύμφωνο Απασχόλησης και Ανάπτυξης» ενόψει δε των γερμανικών εκλογών διεμήνυσε πως «αρκετά με τη λιτότητα, τη σταθερότητα, του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.».

Free Thinking Zone Μανιάτης
 
«Θα ήθελα να έχει πάει πιο πέρα από τον κοινό Πρόεδρο, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τον ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ, να είναι πολύ πιο τολμηρός», είπε για τον Γιούνκερ, με αφορμή την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, προς τον οποίο πάντως εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση και τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο σημερινό ευρωπαίο πολιτικό.
 
Κατέθεσε δε την πρόταση, «το πακέτο Γιούνκερ να αποκτήσει «δομικό χαρακτήρα», να μετασχηματιστεί σε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Απασχόλησης που να στηρίζει οριζόντια, σε όλες τις χώρες, την απασχόληση μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».
 
«Παρά το μνημόνιο και σε αντίθεση με τους ανίκανους και ιδεοληπτικούς της κυβέρνησης Τσίπρα, εμείς καταφέραμε να ασκήσουμε προοδευτικές πολιτικές», είπε και ανάφερε ως δείγμα σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής τη θεσμοθέτηση, το 2013, του «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ως βασικού τροφοδότη του ασφαλιστικού συστήματος με πόρους από την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, καταγγέλλοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, το καταψήφισε.
 
Ο Γ. Μανιάτης χαρακτήρισε ως παρανοϊκά και αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές, ενώ αναφερόμενος στο Υπερταμείο κατήγγειλε πως το ζητούσαν επί χρόνια οι δανειστές αλλά κανένας πρωθυπουργός, πριν απο τον Τσίπρα, δε δέχτηκε να υπογράψει. Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας του Υπερταμείου και για το μετασχηματισμό του σε ένα πραγματικό ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Εξειδίκευσε δε τη νέα αυτή αλλαγή, με βάση τις ακόλουθες προοδευτικές ρήτρες: ρήτρες απασχόλησης, τοπικής ωφελιμότητας, αειφορίας, συμμετοχής του δημοσίου στα μελλοντικά κέρδη και διαγενεακής  αλληλεγγύης, ώστε μέρος των εσόδων να διοχετεύονται στο ασφαλιστικό σύστημα και τη νέα γενιά.

Η δημόσια περιουσία της χώρας είναι 50 δις αλλά με μόχλευση μπορεί φτάσει τα 150 δις και να συνεισφέρει με εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, σημείωσε για να δείξει τις δυνατότητες ανάκαμψης.