ΕυρώπηΑρχείο

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και σε πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη βράβευση των εθνικών νικητών για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017. Πρόκειται για τις ΜΚΟ “PRAKSIS” και “Μπορούμε” και την κα. Αικατερίνη Παναγοπούλου.

Τα μετάλλια παρέδωσαν οι Ευρωβουλευτές Ελισάβετ Βόζενμπεργκ Βρυωνίδη, Μιλτιάδης Κύρκος και η τέως Αντιπρόεδρος του ΕΚ Ροδή Κράτσα, εκ μέρους του Αντιπροέδρου του ΕΚ Δημήτριου Παπαδημούλη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Παραδίδοντας τα μετάλλια οι Ευρωβουλευτές τόνισαν την αξία του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη και εξήραν την προσφορά και δράση όλων των βραβευθέντων. Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του κ Κύρκου στην παρουσία της κας Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρο του ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς, η οποία ήταν η πρώτη βραβευθείσα Ελληνίδα όταν ξεκίνησε ο θεσμός το 2008.

Στην αντιφώνηση τους, οι βραβευθέντες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την τιμή, όπως ανέφεραν, που τους έγινε και μίλησαν για τη δράση τους.

Η κα Παναγοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ως Έλληνες «έχουμε πάρει εντολή και όχι κληρονομιά» και ως εκ τούτου έχουμε ευθύνη να είμαστε ενεργοί πολίτες.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων “PRAKSIS” και  “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”, κα Μαρί Χάλακα  και κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, αντίστοιχα, ανέφεραν και οι δυο ότι απώτερος στόχος της κάθε οργάνωσης είναι η αυτοκατάργησή της. Η κα Χάλακα πρόσθεσε ότι μέχρι να έρθει αυτή η μέρα η “PRAKSIS”θα συνεχίσει το έργο της «μιλώντας … με πράξεις», ενώ ο κ Θεοδωρίδης σημείωσε ότι το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” έχει προσφέρει μέχρι σήμερα 16 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, προσθέτοντας ότι όλοι έχουμε καθήκον να αναλογιστούμε τη μεγάλη σπατάλη φαγητού που γίνεται κάθε χρόνο και να την περιορίσουμε.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση που προσφέρθηκε από το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα που στήριξε την εκδήλωση.