ΡεπορτάζΑρχείο

Γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την απαγόρευση και πάνε κόσμο στο Μπούρτζι!

Επισκέψιμο είναι το Μπούρτζι όλο αυτό το διάστημα παρά το γεγονός ότι εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης και υπάρχει σε ισχύ απαγόρευση για πρόσβαση επισκεπτών στο φρούριο. Έτσι λοιπόν οι βαρκάρηδες συνεχίζουν να περνάνε καθημερινά τον κόσμο απέναντι και οι τουρίστες που το επισκέπτονται αντικρίζουν εικόνες με μπάζα και σκουπίδια, κάτι που είναι φυσικό αφού η καστρονησίδα έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε εργοτάξιο. Συν του ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλός.

Η καταγγελία αναγνώστη στο enikos.gr, η οποία συνοδέυεται με φωτογραφίες, είναι χαρακτηριστική της τραγικής εικόνας που επικρατεί. 

Μπάζα στο Μπούρτζι

Παντού πεταμένα σκουπίδια, τεράστιοι σάκοι με τσιμέντο, μαύρες σακούλες, στοίβες με τούβλα, και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να συνθέτουν την εικόνα μίας χωματερής και όχι ενός πανέμορφου Ενετικού Κάστρου, και μάλιστα σε μία πόλη με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση.

Μπάζα στο Μπούρτζι

Μπάζα στο Μπούρτζι

Μπάζα στο Μπούρτζι

Μπάζα στο Μπούρτζι

Τα ίδια ακριβώς είχε επισημάνει από τον Ιούνιο ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, παραθέτοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό, και ανακοινώνοντας γι’ αυτό το λόγο το κλείσιμο του Μπούρτζι για τους επισκέπτες για όσο καιρό θα διαρκέσουν οι εργασίες, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. 

Όπως σημειωνόταν στις αρχές του Ιούνη: 

«Η κατάσταση του μνημείου δεν είναι αυτή που όλοι θα θέλαμε και από αισθητικής πλευράς αλλά και σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών. Η επίσκεψη στο χώρο μόνο στην ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομίας δεν ωφελεί. Σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κυρία Άλκηστη Παπαδημητρίου προχωρούμε στην διακοπή της πρόσβασης στο Μπούρτζι μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών».

Αφήνουμε κατά μέρος την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών, για την οποία ευθύνεται το αρμόδιο υπουργείο. Φαίνεται πως στο μεταξύ κάποιοι αντιμετώπισαν το θέμα με πλήρη ανευθυνότητα, με σκοπό τον εύκολο πλουτισμό και χωρίς καμία επίγνωση της κατάστασης και του πλήγματος που μπορεί να έχει αυτή η εικόνα για το πρεστίζ της πόλης.