ΚοινωνίαΑρχείο

Χωρίς τον Βαγγέλη Κλαδούχο έμεινε το Άργος

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή στα 98 του χρόνια (17/9) ο Βαγγέλης Κλαδούχος, ένας αγωνιστής της αριστεράς στην Αργολίδα.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 5 μμ, στην Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους, πόλη στην οποία διέμενε.

Ο Βαγγέλης Κλαδούχος

Γεννήθηκε στο Γελίνι του Ξυλοκάστρου Αργολιδοκορινθίας το 1920. Κατατάχθηκε στη χωροφυλακή το 1941 και απολύθηκε το 1942 γιατί δεν υπέγραψε “δήλωση ειλικρινούς συνεργασίας μετά των στρατευμάτων κατοχής”.

Υπήρξε αντιστασιακός μαχητής της Μάχης της Κρήτης και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης του ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική, πολιτική και αντιφασιστική του δράση βασανίστηκε, φυλακίστηκε και κλείστηκε σε στρατόπεδα συνολικά 23 χρόνια και 3 μήνες.

Διετέλεσε ακόμα γραμματέας, προδιδακτορικά, της Ν.Ε Αργολίδας, της ΕΔΑ και μέλος της Επ. Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του βουλευτή σε 4 βουλευτικές εκλογές.

Παρασημοφορήθηκε από την πολιτεία για την Εθνική Αντίσταση και από το Προεδρείο του Αν. Σοβιέτ της ΕΣΣΔ για την αντιφασιστική του δράση με χρυσό μετάλλιο, αποκαταστάθηκε το 1986 με το βαθμό του Ανθυπομοιράρχου και συνταξιοδοτήθηκε.

Έχει δημοσιεύσει συνολικά βιβλία και ποιητικές συλλογές μερικά από τα οποία είναι: “Ο Δρόμος ανεβαίνει” (1986), “Ο άνθρωπος με τις ιδέες του, ποιήματα”(1988), “Συνυφασμένα, Ιστορία και Διηγήματα” (1993), “Απομνημονεύματα” (1995), “Αξιοποιημένη Αντοχή, ποιήματα” (1997), “Σταχυολογώντας απ’ τις σοφίες, παροιμίες” (2000). “Ο Έλατος και το Κεράσι, ποιήματα” (2001), “Η αρχοντιά στο Στίχο, ποιήματα” (2003).