Ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης κ.Δημήτρης Παπαδημητρίου το πρωί της Τετάρτης 27/09/17 ξεκίνησε την περιοδεία του στις Αργολικές επιχειρήσεις.
Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη αναπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, σχεδιάστηκε έτσι για να καλύψει κυρίως δύο σκοπούς:
- την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία, με πολύ υψηλά στάνταρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού
- την επισκεψιμότητα, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.
Με ξεναγό τον αμπελουργό-οινοποιό κ.Σκούρα άρχισε η ξενάγηση.
Ο χώρος υποδοχής του σταφυλιού, με τα πιο μοντέρνα πιεστήρια και δυνατότητα οινοποίησης 800 τόνων σταφυλιού. Ο εξοπλισμός του είναι υψηλού επιπέδου και αποτελείται από 80 αστραφτερές ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας για τη ζύμωση και τις άλλες κατεργασίες του κρασιού.
Το εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 δρύινων βαρελιών, με σταθερή θερμοκρασία +14°C και υγρασία 70%, όπου τα κρασιά ωριμάζουν σε ιδανικές συνθήκες. Εδώ, ο χρόνος, η υπομονή, η πείρα και οι πολλαπλές γευστικές δοκιμές διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα κάθε βαρελιού, κάθε φιάλης, κάθε ποτηριού, κάθε γουλιάς.
Τα νέα πήλινα βαρέλια, είναι η εξέλιξη στη παλαίωση του κρασιού!
Σε πήλινα δοχεία εξάλλου αποθήκευαν το κρασί οι αρχαίοι μας πρόγονοι πριν 4000 χρόνια, μας εξήγησε ο κ.Σκούρας.
Τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του ήταν το θέμα της συζήτησης που ακολούθησε.
Ο Υπουργός κ. Παπαδημητρίου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Σκούρα να παρευρεθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Οι συζητήσεις γύρω από τα θέματα του Πανελλήνιου Συνδέσμου οινοποιών και την ανάπτυξη του κλάδου συνεχίσθηκαν και τράβηξαν την προσοχή όλων των παρευρισκομένων.
Η Ανάλυση του κλάδου της οινοποιίας ,οι προοπτικές εξέλιξης του εμφιαλωμένου κρασιού. Μια ακόμα πρόκληση, όχι μόνο για αυτή τη χρονιά, αλλά και για τα χρόνια που έρχονται, είναι η στροφή του ελληνικού αμπελώνα σε ελληνικές ποικιλίες που δίνουν κρασιά, τα οποία έχουν πραγματική ζήτηση.
Καμπερνέ υπάρχουν πολλά, καλά και παντού, Ασυρτικά, Μαλαγουζιές, Ξινόμαυρα, Αγιωργίτικα όμως είναι λίγα και μόνο εδώ. Τα wine bars στηρίζουν το ελληνικό κρασί, φέρνουν στο προσκήνιο μικρούς παραγωγούς και κάνουν μόδα ξεχασμένες και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες.
Σύμφωνα με κλαδικές έρευνες υπάρχει δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών σε υφιστάμενες αγορές, αλλά και διείσδυση σε νέες. Οι τουρίστες που αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αύξησαν ήδη εντυπωσιακά την κατανάλωση, και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του.
Εφόσον βέβαια τους δώσουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ποιοτικό ελληνικό κρασί, σωστά διατηρημένο και τιμολογημένο. Με λίγα λόγια, να γευτούν επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί. Αν αναλογιστούμε ότι το κρασί είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, που ωφελεί πολύ στην υγεία, το ελληνικό κρασί έχει ακόμα περισσότερη στήριξη στην προσπάθειά του να βρει κοινό στο εξωτερικό.
Τα μηνύματα ελπιδοφόρα, η συνάντηση στο οινοποιείο ολοκληρώθηκε.
Η Αναμνηστική φωτογραφία και οι ευχές για καλά κρασιά, έκλεισαν αυτήν την τόσο ουσιαστική και χρήσιμη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης στην Αργολίδα, που θα έχει συνέχεια, σύμφωνα και με τις υποσχέσεις που δόθηκαν.