Ακόμα και αν η ισότητα και η αρχή της μη διάκρισης αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η κοινότητα των Ρομά υπόκειται σε διακρίσεις αιώνες τώρα και η κατάστασή τους δεν δείχνει να βελτιώνεται.
Η Σουηδή ευρωβουλευτής Σοράγια Ποστ, Ρομά η ίδια, εργάζεται πάνω σε μια έκθεση με θέμα τις βαθύτερες αιτίες της αθιγγανοφοβίας. Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει την αποτυχία της να ενσωματώσει αυτήν την κοινότητα, αναφέρει στο πλαίσιο μιας συνέντευξης.
Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), 80% των Ρομά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας της χώρας τους, ενώ το 50% περίπου των Ρομά μεταξύ 6-24 ετών δεν πηγαίνει στο σχολείο. Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του 2015 για τις «Διακρίσεις στην ΕΕ» δείχνει ότι το 20% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα ένιωθε αμήχανα στον ίδιο χώρο εργασίας με έναν Ρομά, ενώ μόλις το 45% δεν θα είχε πρόβλημα αν η κόρη τους ή ο γιός τους είχε σχέση με έναν/μια Ρομά.
«Κανείς δε θέλει να είναι φτωχός. Κανείς δε θέλει να ζει σαν ζώο. Κανείς δε θέλει τα παιδιά του να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Κανείς δε θέλει να ζει χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό. Δεν μπορούμε να γίνουμε μια περήφανη ήπειρος όσο αφήνουμε 10-12 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στο περιθώριο», είπε η εισηγήτρια της έκθεσης Σοράγια Ποστ (Σοσιαλιστές, Σουηδία).