ΠολιτικήΑρχείο

Τι είπε η βουλευτική τριάς στο συνέδριο για την κρουαζιέρα

Με υπουργικές απουσίες αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον θαλάσσιο τουρισμό που έλαβε χώρα χθες στον πολυχώρο Φουγάρο στο Ναύπλιο.

Οι τρεις βουλευτές της Αργολίδας στις εισηγήσεις τους αναφέρθησαν στα εξής:

Γιάννης Γκιόλας: 

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στο σημερινό Συνέδριο που ασχολείται με τον θαλάσσιο Τουρισμό και τις προοπτικές του. 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι αυτό σηματοδοτεί τη σημασία που έχει τόσο ο θαλάσσιος τουρισμός, όσο και η ανάληψη δραστηριοτήτων για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνικού τουρισμού.

Μεγάλη Βαρύτητα εξάλλου στην ανάπτυξη του δίνει το υπουργείοΤουρισμού και η κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί μια πρόκληση για τη χώρα καθώς μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλό της ελληνικής οικονομίας.

Πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα κάνει ταμείο για την τουριστική σαιζόν 2017.

Οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 30 εκατ., με τα έσοδα μεταξύ των 14,5 και 15 δισ. ευρώ.

Όλοι οι αριθμοί του 2017 είναι ανοδικοί. Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελευθέριος Βενιζέλος, οδικοί άξονες, αλλά και ξεχωριστά νησιά καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ. 

Η ονομασία “ελληνικός τουρισμός” απόκτησε πλέον ένα τεράστιο εμβληματικό σήμα, μια βιομηχανία που αν προσεχθεί, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. 
Με περισσότερα από 16,000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, πάνω από 6.000 νησιά, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει επίσης ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο. 

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς, και αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών, 
καθοδηγούμενη από: 

  • Τη συνεχή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των τουριστικών επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν τα προσφερόμενα τουριστικά προϊόντα
  • Την ανάπτυξη νέων και σημαντικών αγορών για την Ελλάδα όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Κίνα

Την παρούσα χρονική στιγμή, ο τουριστικός κλάδος στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, εστιάζει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικών ομάδων (επισκέπτες με υψηλά εισοδήματα), στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη και στο άνοιγμα της Ελλάδας σε νέες αγορές.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Αυτό, πιθανότατα το ξέρατε. Αυτό που ενδέχεται να μη γνωρίζετε, όμως, είναι το ότι η χώρα μας είναι και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς μιας ειδικής, ραγδαία αναπτυσσόμενης κατηγορίας της τουριστικής βιομηχανίας: Της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ.

Τα ελληνικά νησιά είναι ανάμεσα τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη Μεσόγειο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας στον κόσμο, μετά την Καραϊβική. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά και τα λιμάνια της χώρας μας κάθε χρόνο με κρουαζιερόπλοια, σχεδόν το 10% των συνολικών τουριστικών αφίξεων. Τους λόγους μπορεί κάποιος εύκολα να τους καταλάβει. Η Ελλάδα διαθέτει εκατοντάδες πανέμορφα νησιά, εξαιρετικό κλίμα, χιλιάδες επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά, παγκόσμιας εμβέλειας αξιοθέατα.

Ωστόσο, η χώρα μας δεν κερδίζει από τη συγκεκριμένη αγορά όσα θα μπορούσε. Η κρουαζιέρα φέρνει στις ακτές μας το 10% των τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αλλά μόνο το 3% των συνολικών τουριστικών εσόδων.

Γιατί ενώ διαθέτουμε ένα τόσο δημοφιλή προορισμό εισπράττουμε τόσο λίγα από τη συγκεκριμένη αγορά;

Στόχος του σημερινού Συνεδρίου είναι η αναζήτηση των απαντήσεων στις παραπάνω διαπιστώσεις.
Τι πρέπει να κάνουμε για να διεκδικήσει η χώρα μας το μερίδιο της αγοράς που της αξίζει; 
Τα ελληνικά λιμάνια και, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί είναι “φιλικοί” προς τον θαλάσσιο Τουρισμό;

Είναι πολύ ευχάριστο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια της προικισμένης παραθαλάσσιας Αργολίδας, ανιχνεύουν το στίγμα και τις δυνατότητες προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού, ώστε να αναδειχθούν σπουδαίες περιοχές φυσικού κάλλους, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξη της.

Σ΄αυτή την προσπάθεια δηλώνουμε όλοι συμμέτοχοι».

Γιάννης Μανιάτης:

«Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας, λόγω απουσίας μου εκτός Αργολίδας, στο πλαίσιο της προεκλογικής μου εκστρατείας για την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, του νέου φορέα της Σύγχρονης Κεντροαριστεράς, της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.
Καταθέτω συνοπτικά δύο παρεμβάσεις μου, ως υπουργού Περιβάλλοντος το 2014, που μπορούν να είναι χρήσιμες στη σημερινή σας συζήτηση:
 
1. Το καλοκαίρι του 2014 νομοθέτησα τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των Καταδυτικών Πάρκων της χώρας. Για πρώτη φορά αποκτήσαμε πλήρες θεσμικό πλαίσιο ως χώρα, προκειμένου να προσελκύσουμε ένα μεγάλο μέρος των 7.000.000 καταδυτών που έρχονται στη Μεσόγειο. Χαίρομαι πραγματικά γιατί η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία πρώτη από τις υπόλοιπες Περιφέρειες, ενέκρινε τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου. Περιοχές της Αργολίδας όπως π.χ. το Τολό, η Επίδαυρος και η Ερμιονίδα μπορούν άμεσα να δρομολογήσουν ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες καταδυτικού τουρισμού, όπως έχω πολλές φορές συζητήσει με τους τοπικούς μας φορείς.

2. Τον Οκτώβριο του 2014, μετά από προσπάθειες αρκετών μηνών, αδειοδότησα το 1ο Υδατοδρόμιο της χώρας, το Υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Δυστυχώς το μεγάλο αυτό άνοιγμα στη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου Υδατοδρομίων της χώρας, έχει μείνει μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, 3 χρόνια μετά, ακόμα συζητούμε για αλλαγή θεσμικού πλαισίου, με ένα νομοσχέδιο φάντασμα που κατατίθεται και ξεκατατίθεται κατά περίπτωση. Το κυριότερο όμως είναι ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει και σ αυτόν τον τομέα την κρατικοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δηλαδή ουσιαστικά την απόλυτη καταστροφή του.
 
Αγαπητοί φίλοι είμαι βέβαιος ότι οι σκέψεις και οι προτάσεις που θα καταθέσετε για τα θέματα της Κρουαζιέρας και του Θαλάσσιου Τουρισμού, σε έναν τόπο όπως η Αργολίδα, ιδανικό για τέτοιες επενδύσεις, θα αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργαλείο για εμάς, που σε κεντρικό επίπεδο διαμορφώνουμε το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.
 
Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

Γιάννης Ανδριανός:

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ όλες και όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου, που αφορά δύο σημαντικές πτυχές του τουρισμού, την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ. Και βεβαίως, να επισημάνω τις απουσίες των δύο υπουργών που αναφέρονται στο πρόγραμμα.

Ο τουρισμός δίνει ανάσες ζωής στην εθνική μας οικονομία σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη των τελευταίων ετών. Με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται και την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, με το εργασιακό περιβάλλον να έχει αντιστραφεί σε βαθμό που σήμερα οι θέσεις ευέλικτης εργασίας να είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή την ανάσα είναι ευτύχημα. 

Και ταυτόχρονα βεβαίως, είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο οφείλουμε όχι απλώς να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, αλλά και διαρκώς να το αναπτύσσουμε περαιτέρω, αναζητώντας νέες προοπτικές και ενισχύοντας τις ήδη υφιστάμενες.

Ιδίως, στο επίπεδο της στρατηγικής, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικές προκλήσεις: 
Πρώτον, την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αποσύνδεση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας από τις συγκυρίες της ευρύτερης περιοχής. Ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και μακροπρόθεσμη οπτική.

Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος. Και ο δρόμος γι’ αυτό είναι σαφής: περνά μέσα από τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τη διαφοροποίηση των τουριστικών υπηρεσιών – περνά μέσα από την ενίσχυση του συνεδριακού και του εκπαιδευτικού τουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού, του ιατρικού, αθλητικού και καταδυτικού τουρισμού. 

Τις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση τις διαθέτουμε στο μέγιστο βαθμό. Και μιας και το αντικείμενο του συνεδρίου αυτού περιλαμβάνει και τον θαλάσσιο τουρισμό, έχει νόημα πιστεύω να αναφερθώ ξεχωριστά σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια αλλαγή πολιτικής μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη – αναφέρομαι βεβαίως στην κρουαζιέρα, έναν κλάδο που αντιμετώπιζε πολλές και άδικες αντιδράσεις και προκαταλήψεις στο παρελθόν, ενώ σήμερα, τα οικονομικά της οφέλη αναγνωρίζονται ουσιαστικά από το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων.

Εδώ, στο Ναύπλιο και την Αργολίδα, η κρουαζιέρα έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και της τοπικής κοινωνίας. Η αλλαγή μάλιστα του θεσμικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων εκβάθυνσης του λιμένος του Ναυπλίου, έργα που είχαμε ξεκινήσει και στα οποία παρατηρείται καθυστέρηση, θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, καθώς θα αποβιβάζουν στον προβλήτα απευθείας τους επιβάτες.

Όπως άλλωστε καταδεικνύουν οι σχετικές μελέτες, η αποβίβαση των επιβατών αυξάνεται έτσι μέχρι και στο 70% των επιβατών κάθε πλοίου, ενώ αυξάνεται και ο χρόνος που περνάνε οι τουρίστες αυτοί στην Αργολίδα και βεβαίως και τα χρήματα που αφήνουν στην τοπική μας κοινωνία. Κι αυτό, παρά τις επιπτώσεις της αστάθειας στην Τουρκία, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση της κρουαζιέρας υπήρξαν σχετικά αρνητικές.

Με δεδομένο λοιπόν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της απελευθέρωσης του θεσμικού πλαισίου, πρέπει να εξετάσουμε πλέον συγκεκριμένες δράσεις τόσο για την περαιτέρω ενίσχυση της κρουαζιέρας, όσο και για την ανάπτυξη του γιώτινγκ, που δυστυχώς για μια χώρα με την ναυτική παράδοση και τη γεωγραφία της Ελλάδας βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Για να δώσουμε αυτή τη νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, χρειάζεται πιστεύω μια εθνική συνεννόηση η οποία στο συγκεκριμένο θέμα είναι και εφικτή, και απαραίτητη.

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα μεγάλα εμπόδια στον τουρισμό και ευρύτερα την υγιή επιχειρηματικότητα, μεταξύ των οποίων οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων, η υπερφορολόγηση και οι κάθε είδους επιβαρύνσεις που επωμίζεται σήμερα ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι άνθρωποι του τουρισμού που είδαν φέτος τους πελάτες και τον τζίρο τους να αυξάνονται, βλέπουν παρ’ όλα αυτά ταυτόχρονα τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά εξαιτίας της φοροεπιδρομής. 

Ακόμη, θα πρέπει να προχωρήσουμε τις απαραίτητες υποδομές. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω εδώ στην Αργολίδα την πύλη εισόδου και σύνδεσή της με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης στα Δερβενάκια, τον νοτιοανατολικό οδικό άξονα της Πελοποννήσου και τη βελτίωση του επαρχιακού και τοπικού δικτύου, αλλά και τον σημαντικό στόχο της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη ώστε να εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ και κάργκο, καθώς και την αδειοδότηση επιτέλους των υδροπλάνων. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, έχουμε τα έργα στα λιμάνια, τις μαρίνες και τα καταφύγια των τουριστικών σκαφών – όπως προείπα, για την ολοκλήρωση των έργων στον λιμένα του Ναυπλίου και την κατασκευή της μαρίνας του Ναυπλίου, την κατασκευή του καταφυγίου σκαφών στο Πορτοχέλι, την αξιοποίηση του λιμανιού της Ερμιόνης, του τουριστικού καταφυγίου της Νέας Επιδαύρου, κι εδώ να ενημερώσω ότι έχουν υποβληθεί οι μελέτες για τα έργα του λιμανιού της αρχαίας Επιδαύρου προς έγκριση στο ΚΑΣ.

Πρόκειται για έργα που αποδεδειγμένα παρέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω τη σημαντική συμβολή του λιμενάρχη και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος του Ναυπλίου στην υλοποίηση των έργων στο λιμάνι.
Και βεβαίως, πέρα από τα μεγαλόπνοα οράματα, οφείλουμε να δούμε και τα πολύ πιο πιεστικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση και την εικόνα της χώρας, όπως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που υφίσταται τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Και βεβαίως δεν νοείται θαλάσσιος τουρισμός χωρίς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το πρόσφατο ναυάγιο που είχε αρνητικές επιπτώσεις στον Αργοσαρωνικό. Και σ’ αυτό το πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος, η συμβολή των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού είναι ιδιαίτερα θετική.

Ακόμη, χρειάζεται μια στοιχειώδης συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως για παράδειγμα τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις, οι περιφέρειες και τα τουριστικά πρακτορεία, καθώς και των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων προκειμένου η τουριστική ταυτότητα της χώρας συνολικά, και των επιμέρους περιοχών ειδικότερα, όπως της Αργολίδας, να είναι σταθερή, να αναπτύσσεται και να ενισχύεται συνεχώς ώστε να αποδίδει καρπούς δημιουργώντας και ενδυναμώνοντας τις οικονομίες κλίμακας, την ανάπτυξη συνεργασιών και νέων τουριστικών προϊόντων.
Μ’ αυτές λοιπόν τις σκέψεις, εύχομαι το συνέδριο αυτό να συμβάλει ουσιαστικά στον κοινό μας προβληματισμό γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να εμπλουτίσει τον σχεδιασμό μας με συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του σπουδαίου συγκριτικού πλεονεκτήματος».