ΡεπορτάζΑρχείο

Ληξιπρόθεσμα μαμούθ σε Άργος και Ναύπλιο!

Πνιγμένοι στα χρέη προς τους δήμους Ναυπλίου και Άργους είναι πολλοί δημότες που δεν μπορούν 
πλέον να ανταποκριθούν. Αντίστοιχα οι δήμοι βλέπουν τα ταμεία τους να μην μπορούν να γεμίσουν 
λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών, γνωρίζοντας ότι κάποια από αυτά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.

Η κατάσταση είναι δραματική με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών προς τους δύο μεγάλους δήμους της Αργολίδας, όπως αποκαλύπτει το anagnostis.org. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον δήμο Ναυπλίου φτάνουν τα 5.600.000 ευρώ, ενώ προς τον δήμο Άργους – Μυκηνών αγγίζουν τα 3.357.000,00 ευρώ! Αυτά προέρχονται από απλήρωτες κλήσεις, μέχρι δημοτικά τέλη αλλά και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Τα χρωστούμενα σε Αργος:

Από τα 3.357.000 ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δήμο Άργους – Μυκηνών, τα 1.920.000 ευρώ προέρχονται από οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ ανά οφειλέτη, ενώ τα 1.437.000 ευρώ προέρχονται από μεγαλύτερες των 1.000 ανά δημότη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του anagnostis.org

Ο αντιδήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγκος σημειώνει ότι «πολλοί δημότες μας έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με δόσεις».

Τα χρωστούμενα σε Ναύπλιο:

Από τα 5.600.000 ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δήμο Ναυπλιέων, τα 4.760.000,00 ευρώ (85%) προέρχονται από οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 1.000,00 ευρώ ανά οφειλέτη, ενώ τα 840.000,00 ευρώ προέρχονται από μεγαλύτερες των 1.000,00 ανά δημότη.

Όπως δηλώνει στο anagnostis.org ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Γιώργος Καχριμάνης «κάθε χρόνο εισπράττονται 300.000,00 ευρώ από ληξιπρόθεμα, ενώ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τον ΤΑΠ που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπου οι ρυθμίσεις που γίνονται αφορούν μόνο το ρεύμα ενώ παραμένουν τα ανεξόφλητα τα χρέη προς το δήμο.

Πληρωμή με δόσεις:

Η ρύθμιση των δόσεων έχει ενεργοποιηθεί τόσο στο δήμο Άργους – Μυκηνών όσο και στο δήμο Ναυπλιέων και σταδιακά εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους της χώρας. 

Από τους δήμους αναμένεται αυξημένη κίνηση για τη διευθέτηση οφειλών. Να σημειωθεί βέβαια ότι σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων για τον διακανονισμό της οφειλής, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Οι κίνδυνοι για τους οφειλέτες

Όσοι όμως οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους δήμους δεν μπορούν να ανταποκριθούν κινδυνεύουν με δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή και δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Στο επόμενο βήμα ακολουθούν οι κατασχέσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσαν τις προηγούμενες ημέρες «Τα Νέα», στις εφορίες τα φαινόμενα αγανακτισμένων φορολογουμένων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ τους είναι κλειδωμένο για κάθε συναλλαγή ή οι όποιες αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα έχουν δεσμευθεί χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αναζητώντας την επιστροφή φόρων εισοδήματος.