Στην Ερμιόνη εδώ και επτά χρόνια, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, είναι αφιερωμένο στον θησαυρό της ερμιονίτικης γης το Ρόδι.
Η Κυριακή 29 Οκτώβρη ήταν ηλιόλουστη, στο λιμάνι της Ερμιόνης άπλωσαν τους πάγκους με τα πολύτιμα φρούτα και το μόχθο μιας ολόκληρης χρονιάς όλοι οι καλλιεργητές Ροδιού.
Η γιορτή διοργανώθηκε από την Π.Ε Αργολίδας, τον Δήμο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ερμιόνης και τον πολιτιστικό σύλλογο Βιτόριζα.
Στόχος της Γιορτής η ανάδειξη του σπουδαίου και μοναδικού αυτού τοπικού αγροτικού προϊόντος αλλά και η προώθηση της ιδέας της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.
Το Ρόδι εκτός από σπουδαίο αγροτικό προϊόν, με πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, γίνεται αφορμή για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία, στους πάγκους των εκθετών. Είδη όπως κεραμικά ρόδια, πίνακες ζωγραφικής γλυκίσματα, και ποτά με βάση το ρόδι, παρουσιάστηκαν στο πολυπληθές κοινό.
Στην 7η Γιορτή του Ροδιού στην Ερμιόνη συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία σκορπίζοντας άφθονο κέφι, η παραδοσιακή γυναικεία ορχήστρα SMYRNA καθώς και η υπέροχη χορευτική ομάδα Ερμιονίδας που χόρεψε σε παραδοσιακούς σκοπούς και έκλεισε χαρούμενα τη γιορτή, ενώ ανάμεσα στους επισκέπτες βρέθηκε και ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας.
Δρομολογήθηκε η διαδικασία του χαρακτηρισμού Π.Ο.Π «Ρόδι Ερμιόνης»
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερμιόνης, με την δραστήρια και μαχητική πρόεδρο την κ. Λιάνα Οικονόμου, έχει φέτος κάθε λόγο να αισιοδοξεί διότι κατάφερε να δώσει στο μοναδικό και πεντανόστιμο ερμιονίτικο ρόδι την αξία που δικαιούται, με την συμπαράσταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προϊόντα Π.Ο.Π είναι εκείνα που προστατεύονται από άλλα παρόμοια λόγω της ποιοτικής τους υπεροχής και κατοχυρώνουν την ποιότητα τους, κερδίζοντας έτσι διαβατήριο στις παγκόσμιες αγορές.
Καριέρα στο εξωτερικό κάνουν πλέον όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
101 προϊόντα έχουν ήδη κατοχυρώσει σήματα με την ελληνική ταυτότητα, και αρκετά άλλα μεταξύ αυτών και το Ρόδι Ερμιόνης, περιμένουν τη σειρά τους εξασφαλίζοντας έτσι εμπορική υπεροχή, αναγνωρισιμότητα, και καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και τους καλλιεργητές.