Site icon Αρχείο anagnostis.org

Σούπερ Σεληνιακές εικόνες από το Ναύπλιο!

Δύση και Ανατολή στο Ναύπλιο

Σεληνιασμένοι στο Ναύπλιο με την μεγαλύτερη Πανσέληνο για το 2017 η οποία ανέτειλε το βράδυ της Κυριακής (3/12) και στην Αργολίδα, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ένα σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό φαινόμενο.

Ποιά είναι η διαφορά της αποψινής πανσελήνου από τις προηγούμενες; Ο φυσικός δορυφόρος πλησιάζει στη Γη πάρα πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων και έτσι το φεγγάρι φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο απ’ όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο.

Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Ως προς το επόμενο έτος, ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο περιπτώσεις υπερ-Σελήνης, στις 2 και στις 31 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

Μέχρι τώρα, η πιο κοντινή στη Γη σούπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948. Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Και ένα «σουπερ – σεληνιακό» βίντεο από την όμορφη Χίο και τον Konstantinos Mil. Anagnostou για κερασάκι:

Φώτογραφίες: anagnostis.org, protothema.gr. 

Exit mobile version