ΠολιτικήΑρχείο

Για ένα συνέδριο ανατροπής

Βαδίζοντας στην ολοκλήρωση των προσυνεδρίων και το άνοιγμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας αποσαφηνίζεται μέρος των θέσεων του κόμματος και διάφορες προγραμματικές επιλογές.
Το Συνέδριο αυτό όμως καλείται να απαντήσει και σε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων που έχουν σχέση με τη δημοκρατία, τη σχέση του κυβερνώντος κόμματος και κράτους, τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης και τις πρωτεύουσες αξίες  σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης που είναι πρώτιστα κοινωνική, μετά οικονομική και απαιτεί σαφώς πολιτικές λύσεις και απαντήσεις.

Οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας  είναι αποτυπωμένες σε ένα διαχρονικό κείμενο με κυρίαρχες τις έννοιες της πατρίδας και της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα καλούμαστε να απαντήσουμε, διατηρώντας τον ιδεολογικό μας πυρήνα, στις προκλήσεις της εποχής.

Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προστασία των αδύναμων και ευπαθών ομάδων, το μεταναστευτικό, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στη δημόσια ζωή, η διαφάνεια και η λογοδοσία στην πολιτική ζωή, η ασφάλεια των πολιτών σε όλες της τις εκφάνσεις (δημόσια, υγεία, οικονομία κ.α.) είναι οι σημερινές άμεσες προκλήσεις.

Ξεκινώντας από το τελευταίο που αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για ελευθερία και δημοκρατία. Η προληπτική διαχείριση των καταστάσεων που δημιουργούν ανασφάλεια στον πολίτη, η συστηματική αγωγή των αυριανών πολιτών στην κατεύθυνση του σεβασμού  και της τήρησης των νόμων καθώς και η μηδενική ανοχή στην ανομία και τους υποκινητές της αποτελούν πρόταγμα της επόμενης διακυβέρνησης.

Άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια του πολίτη είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει ένα hot-spot διαρκείας, στο οποίο να στοιβάζονται άνθρωποι  χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική και με καταπατημένα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των παροχών της Ε.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών, η έκθεση της πραγματικής εικόνας του θέματος στην Ευρώπη (ας μην ξεχνάμε την ύπαρξη τριών εκατομμυρίων προσφύγων στη γειτονική Τουρκία), η επαναφορά των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και η ταχεία ενσωμάτωση του πληθυσμού που αναπόφευκτα θα παραμείνει στη χώρα πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια ώστε να ξέρουμε όλοι που πηγαίνουμε.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δείξει καθαρά ότι δε θα μείνει κανείς πίσω, ότι δε θα μείνει κανείς αβοήθητος από τους αδύναμους πολίτες κα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οφείλουμε με σαφήνεια να δείξομε τον τρόπο που θα βοηθηθούν όσοι μένουν στους χαμηλούς ορόφους και τα υπόγεια των πολυκατοικιών και σήμερα αντιμετωπίζονται με τα φιλοδωρήματα ελεημοσύνης.

Εξίσου σημαντικό είναι ποιοι θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις της αυριανής κυβέρνησης. Στη δημοκρατία, τα κόμματα αποτελούν τα εργαλεία και τους θεσμικούς διαμεσολαβητές μεταξύ λαού και κυβέρνησης. Και τα κόμματα δεν είναι ανώνυμες η πολυεθνικές εταιρείες. Έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο, περίγραμμα αρχών και τα στελέχη δε μετακινούνται σε κάποιο άλλο κόμμα με κριτήριο ένα ‘’καλύτερο συμβόλαιο’’. Άλλωστε είναι διαφορετική η δουλειά του πολιτικού (που οφείλει να έχει όραμα) και του τεχνοκράτη (που πρέπει να συνδράμει τον πολιτικό στην υλοποίηση του στόχου). Είναι καιρός το δικό μας κόμμα καθορίζοντας, σε αδρές γραμμές τουλάχιστον, ποιες θέσεις ευθύνης είναι πολιτικές, ποιες  απαιτούν πολιτικά χαρακτηριστικά και ποιες αρμοδιότητες πρέπει να υπηρετούνται από ανθρώπους, με κριτήρια ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τον τόπο. Οι πολιτικοί άλλωστε αυτοί που εκτίθενται στο φως και κρίνονται από τις ικανότητες, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. 

Στην παραπάνω κατεύθυνση αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας προσώπων και πράξεων.  Η δημοσιοποίηση  της περιουσιακής κατάστασης των επίδοξων πολιτικών καθώς και ο έλεγχος της προέλευσής της στην αρχή και  μετά την αποχώρηση από μια δημόσια θέση είναι η πραγματική καινοτομία  αλλά και η αξιόπιστη αρχή για ουσιαστικό έλεγχο όλων όσων κατέχουν θέσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος ανεξάρτητα από το εάν ασχολούνται με την πολιτική.

Η σημερινή διακυβέρνηση δείχνει καθαρά το δρόμο που δεν πρέπει να ακολουθήσουμε. Εμείς έχουμε μπροστά μας μόνο την επιλογή της ανατροπής. Μένει να το αποφασίσουμε στο Συνέδριο και όλοι μαζί να το υλοποιήσουμε

* Ο Δημήτρης Η. Κρανιάς είναι Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας.