Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, ο Dimiter Angelov, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks, Πανεπιστήμιο Harvard θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρης: Ανθρωπιστής και Φιλόσοφος ανάμεσα στη Μεσαιωνική Ανατολή και Δύση».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στην αγγλική γλώσσα, στα πλαίσια του Event Series 2017-2018 που διοργανώνει το Harvard Ναυπλίου.
Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας και φιλόσοφος Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης (1221/22-1258, μοναδικός αυτοκράτορας της αυτοκρατορίας της Νίκαιας μεταξύ 1254 και 1258) μας δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε θέματα ηγεσίας και ανθρωπισμού στο Βυζάντιο. Η ομιλία επικεντρώνεται στις μεθόδους και την έννοια της ηγεσίας και της ιδεολογίας υπό τις ιδιαίτερες ιστορικές περιστάσεις του αναβιωμένου βυζαντινού κράτους επί της Ανατολικής εξορίας μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης στους Λατίνους το 1204. Ο Λάσκαρης ήταν πραγματικός ανθρωπιστής, υπό την έννοια ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για τον ανθρώπινο χαρακτήρα, τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η ομιλία εξετάζει την πρακτικότητα καθώς και την απαισιοδοξία της ανθρωπιστικής του προσέγγισης. Υποστηρίζει ότι ο Λάσκαρης ήταν καινοτόμος και παράλληλα παραδοσιακός στην πνευματική του στάση προς τη μεσαιωνική Δυτική φιλοσοφία και θεολογία.
Βιογραφικό σημείωμα του Dimiter Angelov
Ο Dimiter Angelov είναι Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks στο Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι ιδρυτικό μέλος του προγράμματος Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών στην Ελλάδα (2002 μέχρι σήμερα). Τα πολυάριθμα έργα του για τη βυζαντινή ιστορία περιλαμβάνουν το βιβλίο Imperial Ideology and Political Thought in Byzantium (1204-1330) (“Αυτοκρατορική Ιδεολογία και Πολιτική Σκέψη στο Βυζάντιο (1204-1330)”), (2007). Ασχολείται κυρίως με θέματα της πνευματικής ιστορίας της ύστερης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η πρόσφατη έρευνά του περιλαμβάνει μια επικείμενη μονογραφία για τον αυτοκράτορα και φιλόσοφο αυτόν του δέκατου τρίτου αιώνα.