Επεκτείνονται οι δασικοί χάρτες μέσα στο 2018 όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Συγκεκριμένα υπήρξε μερική κύρωση του 30% της χώρας, ενώ ολική κύρωση του 1/3 αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι τοπογράφοι θα μπορούν μέσα από μια ειδική εφαρμογή του Κτηματολογίου να εκδίδουν αμέσως μια βεβαίωση για το αν είναι ή όχι δασική οποιαδήποτε έκταση στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας.
Οι αντιρρήσεις στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες έφτασαν τις 134.000 και θα εξεταστούν μία προς μία, όπως δήλωσε ο υπουργός. Να σημειωθεί πως χιλιάδες αγρότες προχώρησαν σε εξαγορά εκτάσεων που είχαν αλλάξει χαρακτήρα.
Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια οι δασικοί χάρτες θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και σε αυτό το διάστημα εκτιμάται οτι πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα υποβάλουν ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Οι οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων εξαιρούνται προσωρινά από την κύρωση των δασικών χαρτών. Ομως για το ποιοί και πως θα διασωθούν είναι από τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, γιατί δεν είναι και λίγα τα αυθαίρετα που έχουν βρεθεί σε δασικές εκτάσεις.
Σε ότι αφορά την Αργολίδα το ποσοστό που έχει κυρωθεί επί του αναρτημένου είναι στο 77,57%. Ο anagnostis.org παρουσιάζει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία τοπικά αλλά και για την υπόλοιπη Πελοπόννησο στον παρακάτω χάρτη:
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΟΝΙΟΥ
Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις στην Αργολίδα εκκρεμούν συνολικά 47 σε ποσοστό αναρτημένης έκτασης 21,55%, αριθμός πάρα πολύ μικρός συγκριτικά με αλλες περιοχές της Πελοποννήσου όπου ξεκινούν από τετραψήφια νούμερα και φθάνουν μέχρι πενταψήφια σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αχαϊα.
Βέβαια οι έκτασεις που έχουν αναρτηθεί στο νομό είναι πολύ μικρές, αφορούν κυρίως την Ερμιονίδα και το Ναύπλιο, και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο μέτρο σύγκρισης.
Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε μία πιο διεισδυτική ματιά της κατάστασης που επικρατεί (πατήστε πάνω για μεγέθυνση):