Από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη Σαρία. Το νομοσχέδιο αφορά στις αρμοδιότητες των μουφτήδων της Θράκης και το υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που επετεύχθη, σημείωσε, ωστόσο, ότι η νομοθετική ρύθμιση «δεν λύνει όλα τα προβλήματα».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο που «εμβαθύνει την ισονομία και ισοπολιτεία που απολαμβάνουν ανεξαιρέτως, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες».
Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός ως εισηγητής του κόμματος κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως είναι αδήριτη ανάγκη μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπως η ελληνική, να σέβεται και να προστατεύει αποτελεσματικά και έμπρακτα, τόσο τα ατομικά, όσο και τα συλλογικά δικαιώματα, υπάγοντας τα δεύτερα στα πρώτα στις περιπτώσεις όπου παρατηρείται σύγκρουση.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εφαρμογή των διατάξεων της σαρίας (του ιερού μουσουλμανικού νόμου) για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης θα είναι προαιρετική.
Δηλαδή καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στο Μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλλεται ο θεσμικός και διττός ρόλος του μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης). Η Μουφτεία συνεχίζει να είναι δημόσια υπηρεσία, αποκεντρωμένη του υπουργείου Παιδείας.
Επομένως εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στο Μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια.