Το καλό της έλλειψης εργατών στον Αργολικό κάμπο
Ξέμειναν από εργάτες για ελιές και εσπεριδοειδή οι αγρότες της Αργολίδας στην προσπάθειά τους να μαζέψουν φέτος την σοδειά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισαν οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να παρακαλούν για να μαζέψουν τον καρπό.
Στο Λυγουριό ιδιαίτερα, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού οι παραγωγοί δεινοπάθησαν για να εξασφαλίσουν προσωπικό για τα χωράφια τους. Οι Αλβανοί εργάτες είναι πλέον ελάχιστοι, αφού δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα, μιας και αφενός τους φαίνεται ασύμφορο το μεροκάματο, αφετέρου δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη χώρα και να εργαστούν.
Με το σταγονόμετρο οι εργάτες στις ελιές
Όπως δήλωσαν ελαιοπαραγωγοί στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, δεν αρκεί η τουριστική βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα. Στα σύνορα ελέγχονται ώστε να έχουν όλες τις προϋποθέσεις (εισιτήριο με επιστροφή, χρήματα που να δικαιολογούν την διαμονή και διατροφή τους για το διάστημα που θα μείνουν στην Ελλάδα κλπ), με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να κάνουν το ταξίδι τους για να εργαστούν.
Αντίθετα με την Αλβανία που είναι εκτός Σένγκεν, έλλειψη υπάρχει και από χώρες που δεν γίνεται τέτοιου είδους έλεγχος, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, για διαφορετικούς όμως λόγους: Επειδή τα μεροκάματα είναι μικρότερα.
Σύμφωνα με τους αγρότες στο Λυγουριό τα μεροκάματα για την συγκομιδή της ελιάς κυμαίνονται από 30 – 35 ευρώ, σε αντίθεση με τη Μεσσηνία που είναι υψηλότερα και φτάνουν τα 40 ευρώ. Στον Αργολικό κάμπο τα μεροκάματα είναι ακόμα χαμηλότερα για τη συγκομιδή της ελιάς, και δύσκολα ξεπερνούν τα 25 ευρώ
Συνεργεία συγκομιδής ελιάς από Έλληνες
Η έλλειψη Αλβανών, Βούλγαρων και Ρουμάνων εργατών βέβαια έχει και τα θετικά της, αφού σιγά – σιγά δημιουργούνται συνεργεία συγκομιδής ελιάς από Έλληνες, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας.
Πώς δέχονται όμως οι Έλληνες τόσο χαμηλά μεροκάματα; Και αυτό έχει την απάντησή του, αφού καταφέρνουν να αυξήσουν κατά πολύ το εισόδημά τους παρέχοντας και τον εξοπλισμό. Μάλιστα πολλά συνεργεία Ελλήνων είναι τόσο οργανωμένα, ώστε αναλαμβάνουν ακόμα και τη μεταφορά της ελιάς στα λιοτρίβια, με αποτέλεσμα να πληρώνονται εξτρά για τις επιπλέον παροχές και οι αγρότες να μην χρειάζεται να ασχοληθούν καθόλου, έχοντας μόνο την εποπτεία.
Αφγανοί και Πακιστανοί στα πορτοκάλια
Διαφορετικά μέτρα και σταθμά ισχύουν για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών στον κάμπο. Τα συνεργεία που δεν χρειάζονται τόση εξειδίκευση όσο αυτά της ελιάς, αποτελούνται από Αφγανούς και Πακιστανούς.
Οι «Ταλιμπάν εργάτες» όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, που βρέθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα ως νόμιμοι ή παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με όσα ακούγονται πληρώνονται ελάχιστα, άσχετα αν τα κοπτικά κοστίζουν στον παραγωγό 3 – 4 λεπτά το κιλό. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα νόμιμα χαρτιά για να πληρωθούν με εργόσημο, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν ξέρει τι εισπράττουν αυτοί οι άνθρωποι για την εργασία που παρέχουν.
Έτσι τα ξημερώματα ή αργά το απόγευμα ξεφυτρώνουν φορτηγά στους δρόμους που μεταφέρουν αυτούς τους εργάτες στα χωράφια και καλύπτουν τη ζήτηση.
Να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά θεωρείται από τις καλύτερες των τελευταίων ετών στο πορτοκάλι, αν εξαιρέσει κανείς τα εσπεριδοειδή που καταστράφηκαν από το χαλάζι και θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ.