Τα καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον αγροτικό κόσμο της χώρας συζητήθηκαν στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του 2018 που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στο Κιάτο.
Η επιλογή του Κιάτου δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε για να επιβεβαιωθεί η στήριξη ολόκληρου του συνεταιριστικού κινήματος στον ανήθικο και νομικά αβάσιμο “πόλεμο” που δέχεται η ΕΑΣ Κιάτου από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία επιθυμούν τη διάλυση του υγιούς αυτού συνεταιρισμού και να πλήξουν το θεσμό γενικότερα.
Στο ΔΣ, στο οποίο παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. από όλη την Ελλάδα, έγινε εκτενής συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ και τί ακριβώς σηματοδοτεί αυτή για τις κοινοτικές ενισχύσεις της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Ο Σύνδεσμος υλοποιεί σειρά συναντήσεων με ειδικούς σε θέματα κοινής αγροτικής πολιτικής προκειμένου να σχεδιαστεί και να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν μια ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2020.
Ένα ακόμη από τα σοβαρά θέματα που συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο αφορά στο υψηλό κόστος εισροών στην Ελλάδα, το οποίο προβληματίζει χιλιάδες αγρότες σε όλη την περιφέρεια.
Συνεταιριστές από το νομό Κορινθίας υπογράμμισαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη νερού – η οποία αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση υλοποίησης αρδευτικών έργων εκ μέρους της Πολιτείας – αλλά και με το υψηλό κόστος των ιδιωτικών γεωτρήσεων.
Οι εκπρόσωποι των Επτανήσων στο ΔΣ του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στάθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα νησιά τους το θέμα των δασικών χαρτών. Ειδικά στην Κεφαλονιά, έγινε αναφορά και για την κατάσταση η οποία επικρατεί στην αγορά των αιγοπροβάτων, η οποία απαξιώνεται συνεχώς προς όφελος γειτονικών μας χωρών.
Οι συνεταιριστές της Ηπείρου έκρουσαν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για πλήρη απαξιώση του ελληνικού πρόβειου γάλακτος, λόγω των ολοένα χαμηλότερων τιμών που αγοράζουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Έγινε λόγος δε και για εισαγωγές γάλακτος (και παράνομες ελληνοποιήσεις) από γειτονικά κράτη, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φέτας, βάζοντας σε κίνδυνο ένα από τα πιο γνωστά ΠΟΠ προϊόντα της χώρας μας.
Ακόμη, εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα ανέφεραν ότι έχουν στα χέρια τους θετικές εισηγήσεις από ΕΘΙΑΓΕ και αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αφορούν στις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσαν στην παραγωγή οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου.
Σημειώνεται τέλος ότι, ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός ήταν βασικός ομιλητής μαζί με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση της ΕΑΣ Κιάτου στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού το Σάββατο 13 Ιανουαρίου με θέμα τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.