ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα μοιρολόι για το Εύελπις στο Λυγουριό

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγουριού «Καββαδίας» με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ημέρα που ένα εμπορικό πλοίο το ΕΥΕΛΠΙΣ ναυάγησε στην Πύλο της Μεσσηνίας, παρασύροντας στο θάνατο 16 ναυτικούς, ανάμεσα τους και τρεις νέους Λυγουριάτες.

Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου κεραυνοβόλησε το Λυγουριό 3 φορές αφού πήρε μαζί του τον Βασίλη Παπαθανασίου 33 ετών, τον Γιάννη Γκάτζιο 30 και τον Παναγιώτη Καλούδη 18 ετών.

Η εξιστόριση ενός ναυαγίου που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και το Λυγουριό.

Η δραματική εξιστόρηση του τραγικού αυτού περιστατικού παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου με τίτλο «Ένα μοιρολόι για το Εύελπις». Η εξιστόρηση των γεγονότων αναμόχλευσε τις μνήμες του κατάμεστου Πνευματικού Κέντρου, ανάμεσα τους βρέθηκε και ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννης Γκιόλας.

Ο Συγγραφέας Γιάννης Σαρρής κατάφερε με την πένα να ζωντανέψει τα γεγονότα, τον χρόνο, τον χώρο, τα συναισθήματα, κάνοντας πολλά μάτια να δακρύσουν. 

Η εξιστόριση ενός ναυαγίου που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και το Λυγουριό.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με την εκφραστική ανάγνωση των κειμένων, η Θεατρική Ομάδα του “Καββαδία”
Επιμέλεια κειμένου: Σοφία Δ. Γαλάνη

Σκηνική προσαρμογή: Τριαντάφυλλος Κρέτσης
Επιμέλεια ροής εκδήλωσης: Ίων Ξυπολιάς.

Ο συγγραφέας δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Σαρρή-Δραγώνα, που μας αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την δύναμη της θέλησης και της καλοσύνης, αφήνοντας παρακαταθήκες στα παιδιά του και σε όλους τους Λυγουριάτες.

Η εξιστόριση ενός ναυαγίου που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και το Λυγουριό.

Για τον οξυδερκή, πολυμήχανο και πολυγραφότατο αυτόν συγγραφέα και αγαπημένο φίλο, διαβάσαμε τα παρακάτω στην Αργειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ο Γιάννης Σαρρής πρωτοστάτησε το 1974, στην ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Καββαδίας», συλλόγου ιδιαίτερα δραστήριου, που συνέβαλλε στην πολιτιστική ζωή και ταυτότητα του Λυγουριού και αποτέλεσε πόλο έλξης των νέων. Η δανειστική βιβλιοθήκη, τα θεατρικά δρώμενα, οι πολυάριθμες εκδηλώσεις ήταν αναμφίβολα καθοριστικής σημασίας για τους κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα για τη νεολαία, αφού ενέπνευσε την αγάπη για τη λογοτεχνία, το θέατρο, την ποίηση και μεταλαμπάδευσε τα ιδανικά της ισότιμης συνεργασίας και της ενεργής συμμετοχής στα κοινά, εφόδια απαραίτητα για την ανάπτυξη της συνείδησης του ενεργού πολίτη. 
Εκδότης της εφημερίδας «Εδώ Λυγουριό» για είκοσι χρόνια κατέγραφε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Η εξιστόριση ενός ναυαγίου που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και το Λυγουριό.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 διηγήματά του δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό «Ελλέβορος», που εκδίδεται στο Άργος από τον ποιητή Γιάννη Ρηγόπουλο. .

Το 1993 το θεατρικό του έργο «Ο Μπρούκλης» ανέβηκε από το θεατρικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Καββαδίας» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τσιλογιάννη. Το Μάιο του 2003 του απονεμήθηκε Έπαινος για το διήγημά του «Το χτύπημα του πηγαδιού» από την τριπολιτσιώτικη εφημερίδα «Οδός Αρκαδίας», και δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα. Το 2007 εκδίδει τη συλλογή διηγημάτων «Στ’ Ανάπλι και στο Λυγουριό». 

Η εξιστόριση ενός ναυαγίου που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και το Λυγουριό.

Το 2007 έλαβε τιμητική διάκριση για τα είκοσι χρόνια έκδοσης της εφημερίδας «Εδώ Λυγουριό» και την προσφορά της στην Αργολίδα. Επίσης την ίδια χρονιά διακρίθηκε με Έπαινο στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Διηγήματος του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» όπου και δημοσιεύτηκε το διήγημά του «Το χτύπημα του πηγαδιού». Το 2014 εκδίδουν μαζί με τους Νίκο Καλαματιανό και Βασίλη Μπιμπή την τοπική ιστορική έρευνα «Λυγουριού Ενορίες 1701-2013». Τέλος το 2014 εκδίδει την δραματική εξιστόρηση του χρονικού της απάνθρωπης εκτέλεσης από τους Γερμανούς του Λυγουριάτη Χρήστου Κ. Αίσωπου.