Αν δεν ενωθούνε οι πολίτες, τίποτα δεν θ΄ αλλάξει
Πρόσφατα, διάβασα στο CNN Greece το άρθρο της Έλενας Καραμαγκάλη, με τίτλο «Έρευνα του γερμανικού στρατού: Η κατάρρευση της ΕΕ είναι πιθανή». Φθάνοντας στο σημείο που παραθέτω, ξεπήδησαν αυθόρμητα κάποιες σκέψεις, ίσως και ερωτήσεις ή διαπιστώσεις.
Άρθρο της Φανής Μπάτσιου*
Ένα λοιπόν από τα σενάρια που εξετάζει η έρευνα αυτή, αφορά τη χειρότερη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την οποία η Γερμανία θα εξαναγκαστεί να παίξει «ενεργό ρόλο»: Η παγκόσμια τάξη καταρρέει έπειτα από «δεκαετίες αστάθειας», τα συστήματα αξιών χάνουν την επιρροή τους και η παγκοσμιοποίηση σταματά.
Σε αυτό το σημείο αναρωτήθηκα, αλλά και ταυτόχρονα συμπέρανα, ότι πάντα ενεργό ρόλο καλείται να παίξει η Γερμανία!;!;… Η Ε.Ε. σαφώς και τα τελευταία χρόνια κλυδωνίζεται και μάλλον θα καταρρεύσει. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του 2017 και η ίδια εξέφρασε την ανησυχία αυτή και προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της, αλλά και τη μελλοντική της πορεία με επίκεντρο τον ίδιο τον Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος –είναι αλήθεια- ότι λίγο ή πολύ έχει παραμεληθεί και έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Το θέμα είναι από πού και πώς θεωρεί ο Γερμανικός στρατός, ότι πρέπει να ξαναπαίξει ένα σημαντικό ρόλο – κατά κάποιο τρόπο ρόλο Σωτήρα – γνωρίζοντας βέβαια ότι πίσω από αυτό είναι πολύ πιθανό και ίσως και σίγουρο πως κρύβεται η ίδια η υπερδύναμη της Αμερικής; Γιατί τα πράγματα είναι απλά έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί. Βεβαίως, δεν βολεύει να υπάρχουν πολλές σταθερές και μεγάλες δυνάμεις. Είμαστε προ των πυλών μεγάλων αλλαγών. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Εμείς όμως ως πολίτες πού βρισκόμαστε μέσα σε όλο αυτό; Μήπως είναι καιρός πλέον να περάσουμε σε μία διαφορετική κατάσταση; Στην κατάσταση του πραγματικά ενεργού πολίτη. Του πολίτη εκείνου, ο οποίος μέσα από μία συλλογική και ενωμένη προσπάθεια σκέφτεται, αποφασίζει και στην πορεία υλοποιεί τις αποφάσεις του, χωρίς να γίνεται έρμαιο των συμφερόντων των εκάστοτε δυνάμεων, που δρουν με βάση το δικό τους αποκλειστικά συμφέρον, ξεχνώντας ποιό είναι το καλό και δίκαιο του πολίτη. Αν δεν ενωθούνε οι πολίτες, τότε ναι, τίποτα δεν θ΄ αλλάξει και η παγκοσμιοποίηση θα πάρει εκείνο το πρόσωπο, το οποίο θα είναι συμφέρον για κάποιους λίγους. Πόσες φορές έχουμε διαπιστώσει, ότι και επί της ουσίας δεν νοιάζονται τελικά για μας. Άρα εμείς πρέπει να ενδιαφερθούμε πάνω απ όλα για μας!
Κλείνοντας αυτόν τον μικρό κύκλο σκέψεων, μου έρχεται στο μυαλό ένα τραγούδι των πολύ γνωστών Pink Floyd που λέγεται «Mother». Στέκομαι σ ένα σημείο όπου ο τραγουδοποιός ρωτάει …Mother, should I trust the government?…. Ooh, aah, is it just a waste of time?… Η ερώτηση αφορά τον καθένα από μας χωριστά και η απάντηση θα δοθεί επίσης πρώτα στον εαυτό μας και μετά καλό είναι να μοιραστεί και με τους άλλους!
* Η Φανή Μπάτσιου είναι καθηγήτρια Γερμανικών.