ΠολιτικήΑρχείο

Στη βουλή η έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας για τις ζημιές από το χαλάζι

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με θέμα την έκθεση που κοινοποίησε η ΔΑΟΚ Αργολίδας με την οποία προβαίνει σε απολογισμό των σημαντικών ζημιών στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιάς που προκλήθηκαν στην Αργολίδα από τις δύο χαλαζοπτώσεις της 16ης Ιουνίου και 8ης Νοεμβρίου 2017.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Σε πρόσφατη έκθεση που κοινοποίησε η ΔΑΟΚ Αργολίδας προβαίνει σε απολογισμό των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στην Αργολίδα από τις δύο χαλαζοπτώσεις (16 Ιουνίου και 8 Νοεμβρίου 2017) σε καλλιέργειες που αφορούν κυρίως εσπεριδοειδή, με κυρίαρχα τα πορτοκάλια ποικιλιών Ναβελίνα (πρώιμη), και W. Navel (Μέρλιν), μανταρίνια με κυρίαρχη ποικιλία την Κλημεντίνη, και τα υβρίδια Νοva και Page, καθώς και ελιές.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούν καρπόπτωση και χτυπήματα διαφόρων μεγεθών στους καρπούς κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά των δένδρων. Ακόμη, υπάρχουν σχισίματα διαφόρου μεγέθους στα φύλλα και στους νεαρούς βλαστούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μια έκταση περίπου 9.300 στρεμμάτων επλήγη και από τις δύο χαλαζοπτώσεις. 
Κατόπιν αυτού η ΔΑΟΚ ζητά από τον ΕΛΓΑ «να προχωρήσει σε αυτοψίες και εκτιμήσεις και να μη βασιστεί ο ΕΛΓΑ στις ποσότητες που θα οδηγηθούν στη χυμοποίηση». 

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του απολογισμού των ζημιών, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
– Οι ζημιές στα πορτοκάλια χαρακτηρίζονται από έντονη φυλλόπτωση, πτώση καρπών, σπάσιμο κλαδίσκων, σχίσιμο φύλλων και τραυματισμό των καρπών. Ακόμη πιο προβληματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι χτυπημένοι καρποί αφού λόγω του μεγέθους και της έντασης του χαλαζιού, υπάρχουν μώλωπες διαφόρου μεγέθους, σχισίματα, τεμαχισμός των καρπών και αποκόλληση τμημάτων τους. Επισημαίνεται ότι οι καρποί με σχισίματα θα μολυνθούν δευτερογενώς από διάφορους μύκητες με τελικό αποτέλεσμα το σάπισμά τους. 

– Οι ζημιές στα μανταρίνια, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Αγίου Προκοπίου, στο αεροδρόμιο του Άργους, είναι εξαιρετικά έντονες σε δένδρα μικρής ηλικίας με καλή παραγωγή, αφού οι καρποί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι ενώ οι μη πληγωμένοι καρποί είναι ελάχιστοι. 

– Οι ζημιές στο υβρίδιο Νόβα είναι επίσης εκτεταμένες με πτώση καρπών και σημαδεμένους καρπούς. Παρά το γεγονός ότι οι καρποί αυτοί χαρακτηρίζονται από τη δυνατή πρόσφυση στον ποδίσκο, η προκληθείσα πτώση τους είναι πολύ εκτεταμένη.

– Η περιοχή που χτυπήθηκε από το χαλάζι και τις δύο φορές καλύπτει μια έκταση περίπου 9.300 στρεμμάτων. Οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, ενώ οι καρποί φέρουν επουλωμένα χτυπήματα από την πρώτη χαλαζόπτωση και νέες πληγές από τη δεύτερη χαλαζόπτωση οι οποίες δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Η ζημιά επιδεινώθηκε από τις καιρικές συνθήκες που ίσχυσαν τις επόμενες ημέρες της χαλαζόπτωσης (συνεχής βροχόπτωση), με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη μπορούν να ψεκάσουν τα δέντρα με τα αναγκαία χαλκούχα σκευάσματα. Έτσι, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων και έντονη πτώση. Οι καρποί αυτοί δεν μπορούν να οδηγηθούν στη χυμοποίηση ούτε σε ελάχιστες ποσότητες. 

– Οι ζημιές στις ελιές είναι επίσης εκτεταμένες, με μεγάλη πτώση του καρπού των φύλλων και σπάσιμο των κλαδίσκων.

– Ειδικά στον κάμπο της ΤΚ Προσύμνης που επλήγη από τη δεύτερη χαλαζόπτωση, οι ζημιές στις ελιές ποικιλιών Μανάκι, Μεγαρίτικη (λαδολιά) και Κορωνέικη είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ επλήγησαν και χειμερινά κηπευτικά (μπρόκολο, λάχανο) αφού οι κεντρικές κεφαλές αποκόπηκαν η τεμαχίστηκαν. Σημειώνεται δε ότι ο ελαιώνας στην Προσύμνη είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του ξηρικός και με την φετινή πολύμηνη ξηρασία ο καρπός συρρικνώθηκε και ωρίμασε πρόωρα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καρπόπτωση. 

Στο κείμενο της ΔΑΟΚ επισημαίνεται συμπερασματικά ότι οι ζημιές είναι εκταταμένες λόγω του μεγάλου μεγέθους του χαλαζιού, του προχωρημένου σταδίου ωρίμανσης των καρπών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που ακολούθησαν με την παρατεταμένη βροχόπτωση. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς για χυμοποίηση συνάντησαν δυσκολίες αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να σαπίζουν. Μέρα με τη μέρα παρατηρείται μεγάλη πτώση καρπών οι οποίοι είτε έχουν σαπίσει στο δένδρο είτε σαπίζουν από την επαφή τους με το έδαφος και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να οδηγηθούν στη χυμοποίηση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σταμάτησε η διάθεση των πρώιμων ποικιλιών Ναβελίνα και New Hall, η διάθεση σταμάτησε, αφού τα συσκευαστήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους «φούρνους» για το «σπάσιμο» του χρώματος, λόγω των πληγών που παρατηρούνται, με συνέπεια οι πληγές που πολλές φορές δεν είναι ορατές μετά τη μεταχείριση για το σπάσιμο του χρώματος να φαίνονται ως έντονες κηλίδες και ο καρπός να είναι ακατάλληλος για εμπορία. Έτσι, τα συσκευαστήρια περιμένουν την ωρίμανση των καρπών για να είναι σίγουρα για την καταλληλότητα του προϊόντος. 

Στα μανταρίνια (κλημεντίνες) η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η κηλίδωση των καρπών και οι δευτερογενείς μολύνσεις που ακολουθούν σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση και την ηλιοφάνεια των επόμενων ημερών, θα οδηγήσουν στην πλήρη καταστροφή του καρπού.

Ακόμη το κείμενο της ΔΕΟΚ τονίζει την ανάγκη να γίνουν άμεσες αυτοψίες και εκτιμήσεις και να μη βασιστεί ο ΕΛΓΑ σε ποσότητες που θα οδηγηθούν στη χυμοποίηση ανά παραγωγό, γιατί δυστυχώς όπως λένε οι αγρότες μια μεγάλη ποσότητα έχει ήδη καταστραφεί, ενώ αναφορικά με τις ζημιές στον ελαιόκαρπο η εκτίμηση πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί ο πεσμένος ελαιόκαρπος καταστρέφεται σύντομα και οι καθυστερημένες εκτιμήσεις θα οδηγήσουν λανθασμένα πορίσματα. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση των παραγωγών της Αργολίδας που επλήγησαν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις δύο χαλαζοπτώσεις του 2017.

Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να ανακαλέσει την πρακτική υπολογισμού της αποζημίωσης των εσπεριδοειδών βάσει της τιμής χυμοποίησης η οποία, όπως αναφέρεται και στο ως άνω κείμενο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική προκληθείσα ζημιά”.