ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αποφάσισαν να απέχουν από το δημοτικό συμβούλιο

Την απόφασή τους να απέχουν από την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ανακοίνωσαν οι παρατάξεις ΑΥΡΑ και ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της ώρας που καθορίστηκε η συνεδρίαση.

Είχε προηγηθεί επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Μπούκουρα, υπογραφόμενη από 11 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητούσαν να μην γίνουν άλλες συνεδριάσεις για σημαντικά θέματα τις μεσημεριανές ώρες.

Μπάμπης Αντωνιάδης: Μήπως απαξιώνεται το δημοτικό συμβούλιο;

«Τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει η συνήθεια από την πλειοψηφία του δήμου Ναυπλιέων, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να καθορίζονται το μεσημέρι, σε εργάσιμες ώρες. Ακόμα και για την ορισμένη από το νόμο διαδικασία του δημόσιου απολογισμού, η συνεδρίαση καθορίστηκε για τις 13.30 το μεσημέρι.

Ο δήμαρχος μάλιστα την προηγούμενη ημέρα είχε καλέσει δημόσια τα μέλη και τους οπαδούς της παράταξής του σε ξενοδοχείο της πόλης μας για να παρουσιάσει τον απολογισμό, επιλέγοντας φυσικά βραδινή ώρα, ώστε να διευκολυνθούν οι δημότες οπαδοί του.

Σε μια δημόσια διαδικασία απολογισμού του δήμου, θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμέτοχη πολιτών και φορέων. Η δημοτική αρχή όμως καθόρισε  τη συνεδρίαση σε εργάσιμη ημέρα και ώρα. Πιστεύουμε και επικροτούμε τις διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας των δημοτικών παρατάξεων. Οι λειτουργίες αυτές ωστόσο δεν μπορεί να υποκαθιστούν βασικές λειτουργίες του δημοτικού συμβουλίου. Ο τρόπος που η πλειοψηφία του δήμου αποφάσισε να κάνει τον απολογισμό δείχνει και την πολιτική στάση απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο απολογισμός θα πρέπει είναι μια διαδικασία ώστε να ξεκινήσει ο δήμος ένα διάλογο με την κοινωνία. Να κινητοποιήσει και να ενεργοποιήσει δημότες και φορείς ώστε να συμμετέχουν σ΄ ένα διάλογο για τα πεπραγμένα της πόλης. Να ακούσουν οι πολίτες και οι φορείς αλλά και  να ακουστούν απόψεις, σκέψεις και διαπιστώσεις για την πορεία του δήμου μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο.

Δεν είναι μια διαδικασία να αποδείξουμε για άλλη μια φορά την «αυτιστική» συμπεριφορά ενός  δημοτικού συμβουλίου «Τα λέμε μεταξύ μας, έχουμε την πλειοψηφία και άντε στη γωνιά σας».

Στη διαδικασία αυτή, που τυπικά και ουσιαστικά υποβαθμίζει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε».

Τι λένε Κοκκινόπουλος – Δρούγκας:

«Με αφορμή τον “δημόσιο” απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, εντείνεται και κορυφώνεται, από την πλευρά του Δημάρχου, η υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και της αντιπολίτευσης.

Ο Δήμαρχος είναι συνεπέστατος εκφραστής του “ενός ανδρός αρχή”. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, εδώ και τρία χρόνια, απολογισμό δεν έκανε. Αυτό από την πλευρά μας είναι απολύτως κατανοητό, μιας και δεν έχει απολύτως τίποτα ουσιαστικό να παρουσιάσει και καμία πειστική απάντηση να δώσει για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου μας (νερό, σχολεία, σκουπίδια, λιμάνι, έργα υποδομών).

Φέτος, αισθανόμενος την αδιαφορία και την παραίτηση της πλειοψηφίας του κόσμου από τα κοινά, αποφάσισε να κάνει όχι έναν αλλά δύο απολογισμούς…

Έναν, τον σημαντικότερο, που καλούσε όλον τον κόσμο, βραδάκι σε μεγάλο ξενοδοχείο για να ακούσουν όλοι να μονολογεί και να λέει πόσο καλός Δήμαρχος είναι και πόσο καλά τα καταφέρνει, με πανηγυρική ατμόσφαιρα και ντεκόρ τους κλακαδόρους, τα κανάλια, κουλουράκια και καφέ.

Τον άλλο, τον τυπικό και ανούσιο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, αλλά αυτόν που θα γίνει συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, τον κάνει μεσημεριάτικα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα έρθει κανείς και θα είμαστε, ξανά, μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι να μιλάμε σε “ώτα μη ακουόντων”.

Η ίδια πρακτική και τακτική ακολουθείται πιστά υαπό τον Δήμαρχο. Όλες οι σημαντικές συνεδριάσεις γίνονται στις 1:30 το μεσημέρι. Συνεδριάσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα και τον απολογισμό γίνονται με την μικρότερη συμμετοχή. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μια Δημοτική Αρχή με θέσεις, έργο και διάθεση για διάλογο θα προσπαθούσε να δημοσιοποιήσει αυτές τις συνεδριάσεις.

Αντίθετα η Δημοτική Αρχή προφανώς φοβάται να εκθέσει την ανεπάρκεια της σε κοινή θέα.

Εμείς σαν δημοτική παράταξη αρνούμαστε να αποδεχτούμε την υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και να αβαντάρουμε με την παρουσία μας τους τακτικισμούς του κ.Δημάρχου… γι αυτό και δεν θα παραστούμε στη σημερινή συνεδρίαση».