ΠολιτισμόςΑρχείο

Masterclass φυσικής για 38 μαθητές από την Αργολίδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο 3ο ΓΕ.Λ Άργους, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, για 6η συνεχόμενη χρονιά,  ημερίδα προχωρημένων μαθημάτων Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, με συνδιοργανωτές το 3ο ΓΕ.Λ, το Ε.Κ.Φ.Ε Αργολίδας  και τον σχολικό σύμβουλο κ. Γ. Κατσιγιάννη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 38 μαθητές από 7 Λύκεια του Νομού. Ομάδα Φυσικών – ερευνητών, με επικεφαλής  την κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια του Ε.Κ.Π. Αθηνών, ανέπτυξαν στους  μαθητές  την δομή της ύλης και τις μεθόδους εξερεύνησης αυτής.

Masterclass φυσικής στο Άργος

Αρχικά έγινε μια παρουσίαση του απαραίτητου θεωρητικού υπόβαθρου που περιελάμβανε:

  • Γνωριμία με το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο και τα οφέλη που έχουν προκύψει από την μέχρι τώρα λειτουργία του.
  • Περιγραφή του  LHC του μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων που έχει ποτέ κατασκευαστεί και με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να διεισδύσουν ακόμα πιο βαθιά στον μικρόκοσμο και να πλησιάσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το BIG BANG
  • Παρουσίαση  του ανιχνευτή «ATLAS», της μεγαλύτερης και πολυπλοκότερης μηχανής που έχει ποτέ κατασκευαστεί   για να  ανιχνεύει τα προϊόντα των συγκρούσεων των σωματιδίων.
  • Αναφορά στο «Καθιερωμένο Πρότυπο», πως αυτό περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και πως έγινε η επιβεβαίωση – ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs.

Στη συνέχεια οι μαθητές, με την βοήθεια των ερευνητών,  επεξεργάστηκαν δεδομένα , στους προσωπικούς υπολογιστές, με το λογισμικό «HYPATIA», το οποίο μεταφέρει στη σχολική τάξη πραγματικά «γεγονότα» από το μεγάλο πείραμα του CERN.  Μπήκαν στο ρόλο του ερευνητή,  παρατήρησαν  βραχύβια σωματίδια που υπήρχαν στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος και που δημιουργούνται στις υπόγειες συγκρούσεις πρωτονίων στη Γενεύη.  Εντυπωσιάστηκαν δε, όταν ακολουθώντας  τις ίδιες μεθόδους, βρήκαν σωματίδια Higgs.

Masterclass φυσικής στο Άργος

Τέλος έγινε μια διαδικτυακή ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE, στο CERN, στη διάρκεια της οποίας η Ελληνίδα ερευνήτρια κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις μαθητών.

θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς την κ. Κουρκουμέλη, την κ. Χατζηφωτιάδου και τον κ. Βουράκη. Επίσης προς τους τους καθηγητές του σχολείου κ. Καλαϊτζή Ευάγγελο και κ. Σταθόπουλο Θεοφάνη, οι οποίοι ήταν οι αρχικοί εμπνευστές  της ημερίδας.