ΠολιτικήΑρχείο

Υπεκφεύγει ο Αποστόλου για τους ΤΟΕΒ

Με ερώτησή του στη βουλή ο Γιάννης Μανιάτης ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί  δεν εφαρμόζεται ο νόμος (ν.4296/2014), με τον οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας, να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών Πάρκων ή άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να μειώσουν κατά 50-60% το ενεργειακό κόστος άρδευσης κατά την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά της Αργολίδας. Χαρακτηριστικά, ένας μέσος αγρότης της Αργολίδας, μπορεί να μειώσει στις 2-3.000 € το κόστος των 5-6.000 € που κάθε χρόνο πληρώνει στη ΔΕΗ για άρδευση. 

Σύφωνα με τα όσα αναφέρει ο βουλευτής Αργολίδας και από τα όσα προκύπτουν από την απάντηση του υπουργού: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. E. Αποστόλου, υπεκφεύγει και απαντάει γενικά και αόριστα για τη χρήση των ΑΠΕ από τους μεμονωμένους αγρότες. Αποκρύπτει όμως ότι για τους μεμονωμένους αγρότες καμία δράση που να αφορά το νερό άρδευσης και την εγκατάσταση ΑΠΕ για μείωση του κόστους άρδευσης δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014 2020».

«Εφόσον το Υπουργείο ομολογεί ότι τα αρδευτικά δίκτυα είναι στην ιδιοκτησία του, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια και δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για να αξιοποιήσει με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ το νόμο που επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση εγκατάσταση ΑΠΕ; Τρία χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δείχνουν την περιφρόνηση προς τον αγροτικό κόσμο και το πρόβλημα του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν», συμπληρώνει ο κ. Μανιάτης.

Η απάντηση Αποστόλου.