ΚοινωνίαΑρχείο

Έσβησε ο «Πρύτανης» της Αργολικής δημοσιογραφίας

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί (10/2) σε ηλικία 88 ετών, ο Κυριάκος Καλκάνης, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε θεραπευτήριο της Τρίπολης.

Ο «Πρύτανης» της αργολικής δημοσιογραφίας, όπως αποκαλούνταν, γεννήθηκε στη Δροσοπηγή Μάνης το 1930 και ήταν μέλος πολυμελούς δημοκρατικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην ΕΠΟΝ και το 1945 μαζί με μέλη της οικογένειάς του ήρθε κρυφά στο Ναύπλιο ώστε να γλιτώσει από τους πρώην Ταγματασφαλίτες που πλέον συνεργάζονταν με το καθεστώς και κυνηγούσαν όσες οικογένειες είχαν ταχθεί στο πλευρό του ΕΑΜ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες αλλά ήταν και ανταποκριτής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων («Έθνος», «Τα Νέα» κ.ά). Είχε πάρει συνέντευξη, μεταξύ άλλων, από τον Γερμανό Καγκελάριο Βίλυ Μπραντ και τη Μαρία Κάλλας όταν είχαν επισκεφθεί την Αργολίδα.

Κυριάκος Καλκάνης

Τις πρώτες μέρες της Χούντας, συνελήφθη λόγω των προοδευτικών του θέσεων ως δημοσιογράφος αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, έχοντας επαφές με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος.

Το 1986 εξέδωσε τις «ΕΙΔΗΣΕΙΣ», την πρώτη ημερήσια εφημερίδα της Αργολίδας και για αρκετά χρόνια μοναδική. Το 1995 εξέδωσε και δεύτερη ημερήσια εφημερίδα, την «ΕΣΠΕΡΙΝΗ» η οποία δεν είχε ανάλογη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό. Οι «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» συνέχισαν να κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα αλλά σε μηνιαία βάση.

Από τις «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» πέρασαν αρκετοί από τους τωρινούς δημοσιογράφους της Αργολίδας (Πιτσάκης, Γαλανόπουλος, Γκάτζιος, Αργυρίου, Τασσόπουλος, Χαρίτσης).

Η κηδεία του Κυριάκου Καλκάνη θα γίνει την Κυριακή, στις 11.30 στον Άγιο Γεώργιο Ναυπλίου.

Καλό ταξίδι Κυριάκο.