ΚοινωνίαΑρχείο

Ανασύρουν το πλοίο που είχε καθίσει πάνω από το ναό του Απόλλωνα στο λιμάνι του Πορτοχελίου

Με ενέργειες του Δήμου Ερμιονίδας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ξεκίνησε η ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου στο λιμάνι του Πορτοχελίου. Πρόκειται για το πλοίο Σίβυλλα, σημαίας Καμπότζης το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο Πορτοχελίου και τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου, λόγω έλλειψης ναυτιλιακών εγγράφων. Τον Ιούλιο του 2011 λόγω εισροής υδάτων απώλεσε την πλευστότητα του και προσάραξε στα αβαθή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ανέλκυση θα διαρκέσει 10 ημέρες. Να σημειωθεί πως το σημείο στο οποίο είχε βυθιστεί το πλοίο είναι αρχαιολογικός χώρος, και συγκεκριμένα αυτό έκατσε ακριβώς πάνω από το ναό του Απόλλωνα της βυθισμένης αρχαίας πόλης των Αλιέων.

Για την ιστορία μία από τις Σίβυλλες ήταν και η Ηροφίλη, κόρη του Δία και εγγονή του Ποσειδώνα στο Μαντειο των Δελφων, αλλα και αλλες μαντισσες κατά την αρχαιοτητα. Και όπως ο χρησμοδότης θεός Απόλλων κρατούσε τη λύρα, έτσι και η Σίβυλλα κρατούσε ένα άλλο έγχορδο μουσικό όργανο, τη σαμβύκη (είδος τριγωνικής λύρας).

Ανάσυρση βυθισμένου πλοίου από το λιμάνι του Πόρτοχελίου

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής:

«Μετά από χρόνια ανασύρεται το βυθισμένο πλοίο στο λιμάνι Πόρτο Χελίου. 

 Ένα πλοίο που κάποιοι ασυνείδητοι με τη συναίνεση της προηγούμενης δημοτικής αρχής το βούλιαξαν στην βυθισμένη αρχαία πόλη των αλιέων. 

Με ενέργειες και προσπάθειες που έκανε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμ/κο Ταμείο Ερμιονίδας εδώ και 3 χρόνια, λαμβάνοντας τις αδειοδοτήσεις και ολοκληρώνοντας το διαγωνισμό, κατάφερε να ξεκινήσει την διαδικασία ανέλκυσης του. 

Η επιχείρηση ανέλκυσης τηρεί τις προϋποθέσεις προστασίας όχι μόνο της θάλασσας,αλλά και του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ανέλκυση θα διαρκέσει 10 ημέρες.

Έτσι ο κόλπος Πόρτο Χελίου θα απόκτηση την μορφή που είχε και τον χαρακτήριζε σαν ένα από τα ωραιότερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. 

Ακόμα ένα έργο αναβάθμισης της περιοχής και προστασίας του περιβάλλοντος».

Ανάσυρση βυθισμένου πλοίου από το λιμάνι του Πόρτοχελίου

Ανάσυρση βυθισμένου πλοίου από το λιμάνι του Πόρτοχελίου