ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πόσο φιλικό για ΑμεΑ είναι το Ναύπλιο;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έγινε στο Τριανόν την Παρασκευή 9/2/2018. Σχολεία της περιοχής μας, το εργαστήριο Ειδιής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ε.Ε.Ε.Κ. Αργολίδας και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργολίδας Ε.Ε.Ε.Γ-Λ, συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις FREE MOBILITY της εκστρατείας ECOMOBILITY. 

Θα πρέπει πρώτα να δώσουμε συγχαρητήρια στο δήμο Ναυπλιέων που αγκάλιασε και στήριξε την προσπάθεια. Τα σχολεία παρουσίασαν εργασίες σε σχέση με τα προβλήματα κίνησης στην πόλη, καταλήγοντας σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 

Κατέληξαν σε σημαντικές διαπιστώσεις για την κίνηση των ΑμεΑ, τα προβλήματα στα δημόσια κτήρια και την προσβασιμότητα, τις ράμπες, τη σήμανση για τους τυφλούς, τους χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ, κ.λπ. Οι δράσεις έγιναν στην πόλη του Ναυπλίου και οι συμμετέχοντες μαθητές, μέσα από τη διαδικασία ερωτήσεων, κατέθεσαν με πολύ εκφραστικό τρόπο τα συναισθήματα τους για συμπεριφορές των συμπολιτών μας.

Προτείνουμε στο δήμο Ναυπλιέων να συζητηθούν τα συμπεράσματα σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετέχουν τα παιδιά από τα σχολεία του προγράμματος. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση για θέματα που το αφορούν και στη συνέχεια να προγραμματίσει ανάλογα έργα.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Φέτος, για τέταρτη χρονιά, υλοποιήθηκε και η παράλληλη Εκστρατεία FREE MOBILITY, στην οποία συμμετέχουν ομάδες από Σχολεία Ειδικής Αγωγής από όλη τη χώρα. Στο αυτό το πλαίσιο, συμμετείχαν και τα δύο σχολεία του νομού μας.

Στόχος των εκστρατειών είναι η κινητοποίηση των νέων για την προσέγγιση προβλημάτων που υπάρχουν σε μια πόλη. Μέσα από τη βιωματική ενεργοποίηση, οδηγούνται στην αναζήτηση λύσεων, προσανατολισμένοι στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην αλλαγή συμπεριφορών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στις πόλεις.

Οι εκστρατείες έχουν ετήσια διάρκεια. Η συγκεκριμένη άρχισε με την έναρξη της σχολικής περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στις Βρυξέλλες και συμμετοχή των ομάδων στο ECOCAMP το καλοκαίρι 2018.

Η εκδήλωση στο Ναύπλιο περιελάμβανε την παρουσίαση των εργασιών των σχολείων και την αξιολόγησή τους από ορισμένη επιτροπή.

Μπάμπης Αντωνιάδης
Δημοτικός σύμβουλος ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ