ΡεπορτάζΑρχείο

Ξανάγινε γκαράζ η πλατεία δικαστηρίου

Η ιστορία με την πλατεία δικαστηρίου στο Ναύπλιο επαναλαμβάνεται σαν μια κακή φάρσα. Τον τελευταίο καιρό καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα σταθμεύουν στην πλατεία και ουδείς ενοχλείται.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν σέβεται την πόλη που φιλοξενεί τα δικαστήρια.

Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου

Παρά την παραχώρηση επιπλέον θέσεων στάθμευσης στους γύρω δρόμους εις βάρος των υπολοίπων οδηγών προκειμένου να σταθμεύουν οι εργαζόμενοι στο δικαστικό μέγαρο, η πλατεία συνεχίζει να ασφυκτιά καθημερινά από κάθε λογής οχήματα. ΙΧ, φορτηγάκια, αγροτικά, μηχανάκια, πέραν των περιπολικών της αστυνομίας και της κλούβας ή των τζιπ των δικαστικών φυλακών, ανεβαίνουν στην ιστορική πλατεία και παρκάρουν φαρδιά πλατιά σε οποιοδήποτε σημείο.

Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου

Ακόμα και  μπροστά από τις προτομές των πιο αξιοσέβαστων μορφών της ελληνικής δικαιοσύνης Πολυζωίδη και Τερτσέτη στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου του 1911, σταθμεύουν κάποιοι για να μην κάνουν καν πέντε βήματα, πριν ανεβούν στο Μέγαρο.

Τα δεκάδες δημοσιεύματα που αντανακλούν την όχληση ντόπιων και επισκεπτών της πόλης από αυτή την κατάσταση για μία ακόμα φορά δεν συγκινούν κανέναν, αφού δεν γίνεται η παραμικρή κίνηση για την απομάκρυσνη των αυτοκινήτων και την απαγόρευση εισόδου τους στην πλατεία.

Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου

Δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναγράψει δεκάδες φορές, κανένας δεν σέβεται ούτε τον χώρο, ούτε το γεγονός ότι η έκταση αυτή, παρότι είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, λειτουργεί ως πλατεία και περπατούν πεζοί ή παίζουν παιδιά. Ούτε κανείς σέβεται το γεγονός ότι για 100 τουλάχιστον χρόνια δεν τολμούσαν να ανεβαίνουν στην πλατεία οχήματα (μάλιστα κάποτε υπήρχαν και τραπεζάκια για να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους οι παλιοί Αναπλιώτες, αλλά και οι επισκέπτες του Δικαστηρίου.

Και έχουμε αναρωτηθεί ξανά στο παρελθόν: οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (Αρχαιολογική Υπηρεσία κλπ), που σε άλλες περιπτώσεις δεν επιτρέπουν ούτε πόμολο να αλλάξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην παλιά πόλη, πώς ανέχονται να αλλάξει η χρήση της πλατείας αυτής και να γίνει πάρκινγκ;

Γιατί ούτε ο δήμος που ξέρει τις ιδιαιτερότητες του Ναυπλίου, δεν αντιδρά και επιτρέπει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στο Ιστορικό κέντρο της πόλης;