Συνεχίζονται οι εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου με την ενότητα «Υποδομές, Ψηφιακά Δίκτυα και Μεταφορές», όπου ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομών που αφορούν την Αργολίδα, την οποία είχε επισκεφθεί λίγες ώρες πριν έχοντας συνάντηση με τον Τάσσο Χειβιδόπουλο.
Ο Μορέας «ξέχασε» την Αργολίδα
Ο «Μορέας» είναι ένας υπέροχος αυτοκινητόδρομος αλλά «ξέχασε» την σύνδεση με το Άργος και το Ναύπλιο. Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, παραδέχθηκε ουσιαστικά πως η Αργολίδα είναι μια περιοχή που είναι ριγμένη σε σχέση με τις υποδομές και τους οδικούς άξονες. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, του Άργους και του Ναυπλίου με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα,
Σε ότι αφορά την οδική σύνδεση «Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά – Μυκήνες», ο υπουργός επισήμανε να μην ξεχνάμε, όταν βάζουμε αυτόν τον τίτλο του έργου, το Άργος.
Για τον δρόμο από τον Ισθμό μέχρι την Επίδαυρο, με την παράκαμψη των οικισμών στην Κορινθία, αυτό που προέχει είναι η ωρίμανση του έργου, όπως επισήμανε ο υπουργός. Για αυτό θα ξεκινήσουν οι μελέτες για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και όχι να βρίσκεται ο δρόμος στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Τουριστικά τρένα στη μετρική γραμμή
Το μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες πέταξε ο Υπουργός σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του τρένου, δείχνοντας να συντάσεται κατά κύριο λόγο με την άποψη Τατούλη όπου έκανε λόγο για τουριστικές εκδρομές στο μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου.
Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης: «Σιδηρόδρομο, όπως ξέρετε οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ένα θέμα με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Δεν ήθελαν να έχουμε μέσα σταθερής τροχιάς παραδοσιακά και αυτό τους οδήγησε να απαγορεύσουν όπως είπα και πριν την χρήση των μετρικών γραμμών.
Το 2016 με το νέο θεσμικό πλαίσιο που πέρασε επιτράπηκε στη χώρα να ξαναχρησιμοποιήσουμε τις μετρικές γραμμές. Επομένως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο επιτρέπεται να έχουμε τουριστικά δρομολόγια στις μετρικές γραμμές. Να μην είναι μια χαμένη υποδομή, για την Πελοπόννησο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους.
Ξέρω ότι σε συνεργασία του ΟΣΕ, με την Περιφέρεια και ξένων Πανεπιστημίων γίνονται οι απαραίτητες μελέτες βιωσιμότητας. Επομένως οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιώτες και όποιος άλλος ενδιαφέρεται θα μπορέσει επιτέλους να βάλει στις μετρικές γραμμές δρομολόγια και να εξυπηρετείται και το μεταφορικό έργο, αλλά και το τουριστικό έργο της περιοχής.
Είναι πραγματικά κρίμα, ακόμη και το έργο που έφτιαξε ο Χαρίλαος Τρικούπης να μη θέλουμε να το διατηρήσουμε και να λειτουργεί και να το συντηρήσουμε».
Στην δευτερολογία του ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί για να λειτουργήσει με επιβατικό έργο η μετρική γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι θα βγει θετική η μελέτη βιωσιμότητας που έχει ανατεθεί στον Δήμο Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, τονίζοντας την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να καλλιεργήσει στο επιβατικό κοινό την κουλτούρα της μετακίνησης με μέσα σταθερής τροχιάς.
Υδατοδρόμια σε Ναύπλιο και Πορτοχέλι
Σε ότι αφορά τις αεροπορικές υποδομές ο υπουργός επισήμανε το επόμενο δεκαπενθήμερο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια και ότι έχουν προβλεφθεί να γίνουν υδατοδρόμια σε κάθε νομό της Πελοποννήσου, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν, να έχουμε ένα επαρκές δίκτυο υδατοδρομίων, τόσο με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όσο και με την Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε Κορινθία, Αργολίδα, Ναύπλιο, Πόρτο Χέλι και Αρκαδία. Σε ότι αφορά την χωροθέτησή τους υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα φράγματα που έχουν να κάνουν με τον Ασωπό, είτε με τον Ανάβαλο είτε με αλλού.
Αναλυτικά η ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη:
Διαβάστε Επίσης: Συμφώνησαν Τατούλης – Σπίρτζης για τις υποδομές.