ΠολιτικήΑρχείο

Βρέθηκε πεδίο συνεννόησης

«Το μήνυμα που στέλνεται σήμερα από την Τρίπολη και την Πελοπόννησο, είναι ότι οι δύο διαφορετικοί κόσμοι μπορούν να βρουν ένα διαφορετικό επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ενώπιον του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και σύσσωμης σχεδόν της Κυβέρνησης, στην ομιλία του κατά την ολοκλήρωση του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

«Είναι γεγονός ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτούν οι πολίτες από το πολιτικό σύστημα να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης, ένα πεδίο συνεργασίας, ένα πεδίο ισορροπίας του μέτρου, ένα πεδίο πολιτικό που να απομονώνει τις ακραίες φωνές, ένα πεδίο του κέντρου που θα μπορεί να δημιουργεί τις σημαντικότερες προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να βρει το δικό της το δρόμο και το πολιτικό σύστημα να βρει το δρόμο του» τόνισε στη συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης και σημείωσε ότι «μπορούμε να το πετύχουμε και το αποδείξαμε».

Τατούλης Τσίπρας

Τατούλης Τσίπρας

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνάντηση της Κυβέρνησης με την Περιφέρεια. «Για τη συνάντηση δύο σημαντικών θεσμών, του θεσμού της Εκτελεστικής εξουσίας της Κυβέρνησης της χώρας και ενός αυτοδιοικητικού θεσμού της περιφερειακής αρχής, ενός θεσμού που δεν μπορεί να είναι παγαπόντης και δεν μπορεί να λέει και να δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει μαγικές ικανότητες».

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο κύριε Πρωθυπουργέ να αποκαταστήσουμε σε αυτή τη χώρα τον αμοιβαίο θεσμικό σεβασμό, για να μπορέσουμε πλέον να μιλάμε σε αυτή τη χώρα ότι μπορούμε να βρούμε άλλους δρόμους σε αυτό που πρέπει να χαράξουμε ως πορεία» πρόσθεσε ακόμα ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την άποψή του ότι το συνέδριο αυτό δεν είναι ένα συνέδριο διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, αλλά ένα συνέδριο αποφάσεων για να βγει η Περιφέρεια πολύ ισχυρή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τατούλης Τσίπρας

Τατούλης Τσίπρας

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ακόμη ότι «η Κυβέρνησή σας, και η τωρινή και η αυριανή, έχει εξαιρετικό φόρτο εργασίας να ασχολείται για πολλά χρόνια με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό, με τη δημοσιονομική ισορροπία. Είναι επίσης γεγονός ότι το βάρος της ανάπτυξης και θεσμικά και πολιτικά και ιστορικά είναι στις πλάτες των Περιφερειών. Η χώρα πολλές φορές έχει βρεθεί σε περιόδους κρίσεων, πάντοτε όμως είχε ένα συγκριτικό παράγοντα. Τις ισχυρές Περιφέρειες, που έσφυζαν από ανθρώπινους πόρους, που ξέραν να παλέψουν. Από ανθρώπους που μπορούσαν να δουν κατάματα και τον κάματο και την αγωνία. Πάνω απ’ όλα όμως είχαν στο μυαλό τους την ελπίδα και την προσδοκία ότι αυτοί μπορούν να τα καταφέρουν».

Ακολούθως ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ιστορικό το συνέδριο αυτό καθώς ουσιαστικά θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη του τόπου. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας διαδικασίας, με την εμπειρία των λαθών, που έχουν γίνει διαχρονικά. «Το λέω εγώ που στη μακρόχρονη δημόσια πορεία μου δεν δίστασα να συγκρουστώ με πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Το 2007 είδα ότι έρχεται η οικονομική καταστροφή δεν δίστασα δημόσια να πάρω θέση στη Βουλή των Ελλήνων και να πω ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια».

Τατούλης Τσίπρας

Τατούλης Τσίπρας

Ο κ. Τατούλης δήλωσε στη συνέχεια ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα τελευταία χρόνια μπόρεσε και απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και να πετύχει εκεί που άλλες φορές δεν μπορούσε να πετύχει κανένας. «Δημιουργήσαμε εξαρχής ένα πνεύμα εξωστρέφειας, προσπαθήσαμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας μια Περιφέρεια με διεθνείς προεκτάσεις, με διεθνή αναγνωρισιμότητα του brand name Πελοπόννησος  και του Mythical Peloponnese, το οποίο είναι ευρέως αποδεκτό. Κατά κοινή παραδοχή σήμερα η Πελοπόννησος, από εκεί που δεν υπήρχε στους τουριστικούς προορισμούς, έχει γίνει ο πιο δυναμικός προορισμός και όπως διαπιστώνουν όλοι οι διεθνείς φορείς του τουρισμού η Πελοπόννησος είναι ο πιο δυναμικός προορισμός για την επόμενη εικοσαετία».

Στο επίπεδο των οδικών αξόνων και των υποδομών η πρόοδος στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Η Πελοπόννησος με τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες, το Μορέα και την Ολυμπία Οδό, έχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει παρέμβει σε όλο το οδικό της δίκτυο ώστε να διαμορφώσει ένα ασφαλές και σύγχρονο δίκτυο στους οδηγούς.

Τατούλης Τσίπρας

Τατούλης Τσίπρας

«Στο επίπεδο του περιβάλλοντος αναλάβαμε την ευθύνη, μια ευθύνη που οι κύριοι Δήμαρχοι δεν μπόρεσαν να σηκώσουν στις πλάτες τους για πολλά χρόνια, για να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Υπήρχαν διαφωνίες πολιτικές, όχι από πλευράς των κυρίων Δημάρχων, αλλά στο πολιτικό πεδίο. Εμείς προχωρήσαμε την πρότασή μας, σύμφωνα με την ευθύνη που είχαμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες. Και πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε χρόνο ρεκόρ για την Ευρώπη, σε 1,5 χρόνο να έχουμε ολοκληρώσει ένα διεθνή διαγωνισμό. Και όχι μόνο αυτό. Το μοντέλο μας αυτό έχει γίνει μοντέλο για όλη τη χώρα. Χαίρομαι γιατί παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση οριστικής επίλυσης του προβλήματος και αυτό απολύτως ταιριάζει στο ζήτημα της προστιθέμενης αξίας για όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε ιδιαίτερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης εξήρε επίσης το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου και της συνεργασίας με όλα τα μέλη της Κυβέρνησης. «Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αυτό το συνέδριο έδωσε δυνάμεις. Η κοινωνία ήταν πάρα πολύ δυναμική, οι θεσμοί ήταν εξαιρετικοί, οι συμμετοχές τους είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ενεργοί πολίτες, οι απλοί πολίτες συμμετείχαν από το πρωί μέχρι το βράδυ και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία».

Τατούλης Τσίπρας

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε οδηγό για το μέλλον τον ισχυρό, επάγρυπνο και νηφάλιο πατριωτισμό, «που κληρονομούμε σε αυτό τον τόπο από γενιά σε γενιά. Αυτές οι αξίες αποτελούν το δικό μας πολιτισμικό υπόβαθρο που είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ενδιαφέρον, γιατί δημιουργεί, όπως λένε στα χωριά μας, ορθοπατησιά, ψηλά το μέτωπο, καθαρές κουβέντες και πάνω απ’ όλα η μεγάλη μας αγάπη είναι η πατρίδα μας».