ΠολιτικήΑρχείο

Διακριτοί ρόλοι στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης

Για τη σημασία του συνεδρίου έκανε λόγο ο Γιώργος Γαβρήλος στην ομιλία του στο 10ο αναπτυξιακό συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Τρίπολη και αφορούσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία μαζί με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς συνδιαμορφώνουν ένα συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Πελοποννήσου. «Μετά από δέκα χρόνια της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, μπορούν οι δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παίρνουν την υπόθεση της τοπικής ανάπτυξης στα χέρια τους, να ιεραρχούν προτεραιότητες και να σχεδιάζουν δράσεις με την υποστήριξη των αναγκαίων υποδομών για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ Δήμων αλλά και μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, πρέπει να γίνει σεβαστός πρώτα απ’ όλα ο συνταγματικός κανόνας της τήρησης των διακριτών ρόλων των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και να εξαλειφθεί κάθε μορφή εξάρτησης του α΄ βαθμού από τον β΄ βαθμό.»

Ο Γιώργος Γαβρήλος μιλώντας μπροστά στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ένταξης και χρηματοδότησης των έργων που πραγματοποιούν οι Δήμοι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Έκανε λόγο για την ανάγκη εξάλειψης κάθε μορφής διαμεσολάβησης του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του εκάστοτε Περιφερειάρχη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Δήμων που φαλκιδεύει τη συνταγματική κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Επίσης, ζήτησε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες δημόσιου ελέγχου όλων των αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ, που τα τελευταία χρόνια διαχειρίζονται τεράστιους οικονομικούς πόρους.

Τέλος, συμμετέχοντας σε τέσσερα διαφορετικά τραπέζια συζήτησης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Αργολίδα για την ανάπτυξή της.