ΟικονομίαΑρχείο

Μουσουλμάνοι φέρνουν λεφτά με ουρά στο Ναύπλιο!

Θρησκευτικός τουρισμός Τούρκων στην Ελλάδα; Κι’ όμως! Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr οι Τούρκοι αποφάσισαν να οργανώνουν ειδικές κρουαζιέρες στο Αιγαίο με αφετηρία το λιμάνι του Τσεσμέ, δίπλα από τη Σμύρνη και απέναντι από τη Χίο. Οι κρουαζιέρες αυτές ονομάζονται Halal που σημαίνει «ευλογημένο». 

Έτσι λοιπόν από τον Ιούνιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εγκαινιάζονται ειδικές κρουαζιέρες «ισλαμικού χαρακτήρα», με πλοία τα οποία θα διαθέτουν ξεχωριστές πισίνες για άνδρες και γυναίκες, όπου θα υπάρχει μικρό τζαμί για την προσευχή και βεβαίως δεν θα υφίσταται ίχνος δραστηριότητας που να παραπέμπει σε τζόγο. Το αλκοόλ, βεβαίως, θα είναι απαγορευμένο.

Μεταξύ των τουριστικών προορισμών που εξαγγέλθηκαν είναι και το Ναύπλιο, όντας μάλιστα, μαζί με την Αθήνα, οι μόνοι ηπειρωτικοί προορισμοί. Οι υπολοιποι είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Λέσβος και η Χίος.

Τριανόν Ναύπλιο

Το Ναύπλιο φαίνεται πως κέρδισε πόντους όχι τόσο για το Μπούρτζι και το Παλαμήδι, αλλά κυρίως για τα καλοδιατηρημένα μουσουλμανικά τεμένη, όπως είναι το Βουλευτικό και το Τριανόν, έστω και αν η χρήση τους έχει αλλάξει. 

Η τουριστική αγορά του Ναυπλίου μπορεί να αποκομίσει σοβαρά κέρδη από την έλευση των μουσουλμάνων ταξιδιωτών αφού οι ισλαμικής προέλευσης τουρίστες φημίζονται για την απλοχεριά τους, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από τα χαρέμια τους.

Το εύρος της αγοράς στην οποία απευθύνεται το project δεν είναι καθόλου μικρό αφού ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, και έχει να κάνει μία ευρύτατη γκάμα τουριστών από τις ισλαμικές χώρες της κεντρικής Ασίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Αραβίας, του Πακιστάν και λοιπά.  

Ισλαμικές κρουαζιέρες

Η Τουρκική εταιρεία που διοργανώνει τις ισλαμικές κρουαζιέρες έχει ήδη καταλήξει και στη διαφήμιση στην οποία προσδιορίζεται το εξής: «Ευλογημένες κρουαζιέρες στο Αιγαίο αλλά χωρίς τη Μύκονο ως προορισμό». Η Μύκονος άλλωστε έχει συνδυαστεί λίγο πολύ με «πράξεις ακολασίας», που έρχονται σε αντίθεση με το σκεπτικό των διοργανωτών.

Σε πολιτικό επίπεδο παρατηρεί κάποιος πως οι προορισμοί που έχουν σχεδιαστεί δεν ανταποκρίνονται όλοι σε ιδιαίτερης σημασίας μουσουλμανικά μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα (πχ. Σαντορίνη), αλλά η διαβίωση στο πλοίο είναι αυτή που θα έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες υλοποιούν αυτό το project δεν φοβούνται ιδιαίτερες εντάσεις στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο, αλλιώς θα ήταν δώρον άδωρον ιδίως κατά την έναρξη μίας τέτοιας σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας.