Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου η ιστορικού περιεχομένου διάλεξη του Ι.Λ.Μ.Ε., που οργανώνεται ετησίως από το 2001, σε ανάμνηση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.
Το θέμα της διάλεξης ήταν: «Έλληνας, Γραικός, Ρωμιός. Από τις αυτοκρατορίες στο έθνος-κράτος» με ομιλήτρια την κα. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Καθηγήτρια στην ομιλία της αναφέρθηκε στους υπό εξέταση όρους που σχετίζονται με την εν δυνάμει ή και εν τοις πράγμασι διαμόρφωση εθνικών ταυτοτήτων, οι οποίες με την εμφάνιση του εθνικισμού οδήγησαν και στην ίδρυση εθνικών κρατών, αλλά και με την αναζήτηση ή όχι εθνοτικών ή εθνικών ταυτοτήτων σε εποχές προ του 19ου αι. Η αναζήτηση αυτή είχε αντίκτυπο και στην ανασημασιοδότηση όρων, που στο παρελθόν απαντούσαν με διάφορο περιεχόμενο – όπως συμβαίνει, επίσης, με τους όρους ‘γένος-έθνος’ (natio/nation) – αλλά και των όρων με τους οποίους αποκαλούνταν οι επιμέρους λαοί ανά χρονικές περιόδους και περιοχές.
Υπογράμμισε ότι οι περισσότερες ιστοριογραφικές συζητήσεις είχαν, ως τώρα, ως αντικείμενο εξέτασης λαούς που, κατά τεκμήριο, υπήρξαν υπήκοοι πολυεθνικών/πολυθρησκευτικών αυτοκρατοριών ή και λαών που συναποτέλεσαν τον 19ο αι. έθνη-κράτη, και, λιγότερο, εκείνων των αυτοκρατορικών και κρατικών σχημάτων που μπορούσαν να ‘τεκμηριώνουν’ σχέση κράτους και έθνους ήδη από την πρώιμη νεότερη εποχή (π.χ. Γαλλίας, Αγγλίας).
Σκοπός αυτής της διάλεξης ήταν να προσεγγισθούν οι ιδεολογικές επιδράσεις που, πιθανόν, αποτυπώνονται στους όρους Έλλην, Γραικός, Ρωμιός, μέσα από τις συζητήσεις των αλλαγών που συνεπέφεραν οι μεταβολές σε αυτοκρατορικά και άλλα συστήματα (Ρωμαίων, Βενετών, Γάλλων, Άγγλων, Ρώσων κ.ά.) στις περιοχές όπου κατοικούσαν οι λαοί με τους οποίους οι Αρχές εξουσίας τους προσδιόριζαν.
Επίσης συνυπολογίστηκαν οι ανασημασιοδοτήσεις στο περιβάλλον της Διασποράς, καθώς οι Γραικοί/Ρωμιοί/Έλληνες κινήθηκαν ανάμεσα σε πολυεθνικές, πολυθρησκευτικές αυτοκρατορίες με συνέπεια και διαφοροποιήσεις όσον αφορά στους τρόπους που οι αρχές τους αποκαλούσαν ή και οι ίδιοι οι μετακινούμενοι αυτοαποκαλούνταν. Η μετανάστευση τροφοδοτεί προβλήματα ταυτοτήτων και συνδιαμόρφωσης συνειδήσεων. Το έθνος κράτος συνόψισε και ανασημασιοδότησε όλα τα ρεύματα του παρελθόντος.
Τέλος έγινε αναφορά σε ερμηνείες και απόψεις που γέννησαν σύγχρονα ρεύματα εξήγησης ταυτοτήτων.
Μετά την ομιλία οι μαθήτριες Αμπελά Θεοδώρα, Κομμά Εβίτα, Ξανθού Μαρία και Παπακώστα Ναταλία διάβασαν αποσπάσματα από το επικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ρωμιοσύνη».
Παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ. Εφραίμ, οι ιερείς των δύο Ενοριών της Ερμιόνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τάσος Τζανής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης κ. Χρ. Δάγκλης, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ερμιονίδας κκ. Γιάννης Γεωργόπουλος, Αναστάσιος Λάμπρου, Αναστάσιος Τόκας, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, οι τέως Δήμαρχοι κκ. Ανάργ. Λεμπέσης και Δημ. Καμιζής καθώς και πλήθος κόσμου.
Το Ι.Λ.Μ.Ε. δια της προέδρου του Τίνας Αντωνοπούλου ευχαριστεί την κα. Όλγα Κατσιαρδή για την επιστημονική ομιλία της. Επίσης τη Δ/ντρια του Γεν. Λυκείου Ερμιόνης κα. Ιωάννα Γρηγορίου, τον καθηγητή του ίδιου σχολείου κ. Νίκο Μπουμπάρη και τις προαναφερόμενες μαθήτριες για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.