ΕυρώπηΑρχείο

Συνέχιση της στήριξης των φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ ζητά το ΕΚ

Τα έργα που στηρίζουν τη συνοχή μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο των επενδυτικών της πολιτικών, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Οι «αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης», ειδικά για τις περιοχές με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωσαν τα περιθώρια των δημοσιονομικών πολιτικών, οδηγώντας σε περικοπές των δημόσιων επενδύσεων. Αυτό υπογράμμισαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (488 ψήφοι υπέρ, 90 κατά και 114 αποχές).

Προσαρμοσμένες στρατηγικές και δράσεις
Πέρα από την επαρκή χρηματοδότηση των έργων, οι περιφέρειες αυτές χρειάζονται προσαρμοσμένες στρατηγικές που θα μειώσουν τις ανισότητες με τις λοιπές ευρωπαϊκές περιφέρειες και θα προσφέρουν δυναμικές προοπτικές στους πληθυσμούς τους.
Πιο αναλυτικά οι ευρωβουλευτές ζητούν τα εξής για τις περιφέρεις που παρουσιάζουν χαμηλό εισόδημα ή/και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης:
προσδιορισμό τους σε επίπεδο NUTS III και καλύτερη στοχοθέτηση της χρηματοδότησής τους
ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης για να μειωθεί η ανεργία και να βοηθηθούν οι νέοι να παραμείνουν στις περιοχές αυτές
εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πιστώσεις 
βελτίωση της ποιότητας της διοίκησης και των θεσμικών οργάνων τους
στήριξη των παραγωγικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του βιώσιμου τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας και της γεωργίας